fredag 15 februari 2019

The Predator


Börjar bli lite trött på remakes så jag blev positivt överraskad när jag insåg att The Predator (2018) inte är en remake av 80-talsklassikern utan en uppföljare. Trots det går det inte att låta bli att jämföra med originalet och lite beror det på att dom lånat så mycket. Jag inser fullt att faktumet att jag såg originalet när jag var tonåring har präglat mig enormt och hade jag sett filmen för första gången nu hade jag haft väldigt svårt för den. Men nu är det som det är med den saken. Men jag vågar påstå att trots att jag är partisk när det gäller att bedöma originalet så har den ändå vissa kvaliteter som, om inte förr, blir påtagliga när man ser The Predator. One-liners och töntigt machosnack till trots så bygger originalet sakta men säkert upp en spänning. I The Predator å andra sidan så har vi i de första tio minuterna redan sett monstret och stött på några dinglande flådda lik. Precis som i originalet men där allt detta tillåts ta tid.

The Predator innehåller dessutom överkompetenta barn, en helt onödig ”förklaring” till vad rymdmonstren egentligen håller på med samt en helt osannolikt usel scen där monstren lyckas prata med människorna via en översättningsmanick. På pappret låter detta genomuselt och det är inget vidare men… men tanke på dessa horribla förutsättningar är The Predator faktiskt inte så usel som den hade kunnat vara, den är bara… rätt dålig.

Extramaterialet består av ett antal dokumentärer som alla förklarar hur fantastisk denna film är! Roligt är dock att det framgår att den är regisserad av Shane Black, samma man som spelade ”Hawkins” i originalet (han med glasögonen och vitsarna.)

:-(

torsdag 14 februari 2019

The Big Short


The Big Short (2015) är en av de bättre filmerna jag sett på senare år, vilket jag skrev om här! Så bra att jag valde att se om den.

Senast hann jag inte med extramaterialet men det gjorde jag denna gång. Det består av ett gäng ingående dokumentärer som inte alls bara består av hype utan det bjuds på många viktiga och intressanta inblickar!

:-D

onsdag 13 februari 2019

Chinatown


Chinatown (1974) är en suverän film! Vilket jag redan skrivit om angående utgåvan på DVD.

Tyvärr inget extramaterial på denna Blu-ray vilket känns trist. Det måste finnas en hel del att säga om denna pärla.

:-D

måndag 11 februari 2019

Death on the Nile


Det kändes logiskt att följa upp Murder on the Orient Express med Death on the Nile (1978). Vi har en ny skådis i rollen som Poirot som känns mer sympatisk. Vi har även här en snårig mordintrig om än inte lika spektakulär som i den förra filmen. Death on the Nile är en rätt trevlig (i brist på bättre ord) historia med ett rätt intressant mordfall att fundera över (även här gick jag dock bet på att lyckas lista ut lösningen på förhand). En trivsam film.

Inget extramaterial på denna Blu-ray.

:-)

lördag 2 februari 2019

2018


För några år sedan konstaterade jag att det här med att få barn inverkade menlig på mitt filmtittande. Nu kan jag konstatera att skilja sig innebär att filmtittandet har gått upp igen. Under 2018 har jag skrivit om 100 (!) filmer på den här bloggen, varav 69 var på Blu-ray, 29 på DVD och 2 biobesök. Det innebär att jag ligger på ungefär två filmer i veckan vilket är en ok nivå (jag vill dock inte ligga lägre än så).

Bästa nya filmen jag sett var Dunkirk där jag undrar om den faktiskt kanske förtjänar högsta betyg? Andra bra nya filmer som förtjänar ett omnämnande är Avengers – Infinity War, The EndlessLife, Okänd soldat och War for Planet of the Apes.

De två biobesöken var för övrigt två Star Wars-filmer, först Episode VIII och sen Solo. Under året drog jag igång ett Ingmar Bergman-projekt som har tagit lite stopp. (Får se om jag ska avsluta i och med att jag blev klar med 70-talet eller om det ska fortsätta?) Såg förresten klart Steven Spielberg - Director's Collection samt några riktigt bra dokumentärer: Shoah, Planet Earth II och Blue Planet II.

2019 då? Det finns framförallt två saker jag ser fram emot: Star Wars – Episode IX och åttonde och sista säsongen av Game of Thrones!