onsdag 11 mars 2020

Game of Thrones


Game of Thrones är bland det absolut bästa jag sett i formatet TV-serie. Som hel serie betraktat vågar jag påstå att det är den allra bästa! Med det menar jag att enskilda säsonger av vissa serier nog har trumfat Game of Thrones, men vad gäller helhet, från första avsnittet i den första säsongen till det sista i den sista… nej, jag kan inte komma på någon serie som hållit en så hög lägstanivå (för att nyttja en sliten sportklyscha) och som hela vägen har hängt ihop. Här följer en sammanställning av mina inlägg för respektive säsong:

Första (2011)
Andra (2012)
Tredje (2013)
Fjärde (2014)
Femte (2015)
Sjätte (2016)
Sjunde (2017)
Åttonde (2019)

:-D

måndag 9 mars 2020

Game of Thrones – The Complete Eigth Season


Den åttonde och avslutande säsongen av Game of Thrones sändes våren 2019. Eftersom den verkligen var på allas läppar trodde jag inte att jag skulle klara mig undan att få slutet spoil:at. På något vis gjorde jag dock det, när den dök upp på Blu-ray hade jag ingen aning om vad som väntade.

Den utmärkta sjunde säsongen slutade med en cliff-hanger och den följdes upp och den vinkeln följdes upp och avslutades snyggt i den åttonde. Sen har vi Slutet. Det ”kontroversiella” slutet som så många verkar ha avskytt. Personligen… själva slutet var helt oförutsägbart och oväntat. För mig. Men… inte dåligt. Jag tror fullt ut på George R.R. Martin när han påstår att han redan från början hade bestämt vem som skulle sluta som Härskare. Som sagt, jag hade inte satsat på just den hästen men å andra sidan känns det underbart med ett slut är fullständigt oförutsägbart men inte känns som en efterhandskonstruktion!

På utgåvan medföljer en knippe korta dokumentärer samt några kommentarspår.

:-D

tisdag 3 mars 2020

Star Wars – The Rise of Skywalker


Star Wars – Episode IX – The Rise of Skywalker (2019) avslutar den nya trilogin. The Force Awakens fick mig att fälla tårar av glädje medan The Last Jedi gjorde mest gjorde mig förbryllad (även om jag gillade den). The Rise of Skywalker… gör mig, tyvärr, besviken. Inte för att jag hade några större förväntningar utan mer eftersom den faller rätt platt. Alltså, den första filmen gjorde mig glad eftersom den i så många avseenden (till skillnad från prequel:sena) visade att det GÅR att göra nya Star Wars filmer. Dessutom är det svårt att vara alltför negativ gentemot en film vars största poäng är att presentera ett antal karaktärer. I den andra filmen fanns det dock (oundvikligen) ett krav på att börja föra berättelsen framåt, något som den filmen bara delvis lyckades med. I den tredje krävs att säcken knyts ihop i det avseendet är kraven högre (även om jag personligen, som sagt, inte hade några särskilt högt ställda krav).

Problemet med The Rise of Skywalker är att den där säcken inte knyts ihop. Hela grejen med att Palpatine kommer tillbaka känns som en efterkonstruktion (vilket det också var). Den grejen och hundra andra är blinkningar mot originalet. Sådana blinkningar vilka kändes roliga i den första filmen känns här bara fantasilösa. Tyvärr. Med det sagt är The Rise of Skywalker inte dålig. Filmen känns mer som en måltid på McDonalds. Man vet vad man får, det smakar inte illa utan ok... men inte mer.

Jag såg filmen på bio i 2D. 3D-grejen känns totalt överspelad 2020.

:-I