tisdag 31 januari 2012

Wonders of the Solar System


Wonders of the Solar System är en brittisk dokumentärserie från 2010 i fem avsnitt. Professor Brian Cox berättar om olika fenomen och underverk i vårt solsystem men även bortom det. Han reser runt på jorden och försöker hitta platser och fenomen som kan relateras till förhållandena på andra planeter i solsystemet. Det är givetvis oerhört fascinerande och som med det mesta som har med rymden att göra slutar det alltid med att man känner sig lite knäpp.

:-)

måndag 30 januari 2012

Captain America - The First Avenger


Marvel har gjort det igen. Senast var det Thor och nu är det Captain America – The First Avenger (2011). Det som skiljer den här filmen från de övriga är att den till största delen utspelas i en historisk miljö. Annars får man ungefär det man har vant sig vid dvs. en relativt underhållande lite småfånig men ändå välgjord bagatell. En superhjältefilm med andra ord.

Kommentarspåret orkade jag inte lyssna på. Det ingår även några korta dokumentärer och sånt är ofta intressant. Framförallt när det handlar om design.

Jaha, jag antar att det här var den sista hållplatsen innan det är dags för The Avengers?

:-I

fredag 20 januari 2012

Krigsvinter


Man går till hyrhyllan och på långt håll ser man tack vare hakkorstricket att det står en ny krigsfilm där. Krigsvinter (original Oorlogswinter) är en holländsk film från... vänta nu... 2008? Varför har den dykt upp just nu? Bara på DVD? Förklaringen står utskriven med stora bokstäver på omslaget: Man har upptäckt att nån som var med i Twilight är med så man försöker sälja filmen med hjälp av det. Givetvis har man på omslaget fokuserat på en romans som i själva verket spelar en relativt liten roll i filmen.

Hur som helst. Brittisk pilot störtar i Holland och gömmer sig i skogen. Ung pojke försöker hjälpa honom med målet att han ska ta sig tillbaka till England. Motståndsrörelsen blir inblandad, nazisterna är alla på spåren. Det är en klassisk berättelse men i ett taffligt utförande. Det är svårt att sätta fingret på men det känns lite lågbudget, lite tv-teater. Karaktärerna är stereotypa på det där dåliga viset. På det där viset när man sitter och känner att det här inte händer på riktigt.

Omslaget pratar om Black Book vilket är en holländsk andra världskrigsfilm som är betydligt mer underhållande än detta.

:-(

torsdag 19 januari 2012

Apflickorna


Svenska Apflickorna (2011) har ju blivit ordentligt hypad vilket den inte riktigt lever upp till. Hypen alltså. Vilket nästan känns trist att inledningsvis konstatera då det rör sig om en bra och underhållande film. Det känns befriande med en film som inte säger så mycket utan bara visar upp en udda relation. Mitt i. (Jo, jag vet att filmen även försöker säga saker, jag missade inte den övertydliga kängan apropå småflickors baddräktsmode).

För mig handlar Apflickorna dock om stämningen. Filmen fångar verkligen känslan av att det handlar om något som när som helst kommer att gå för långt, att det kommer att spåra ur. Det är obehagligt och för all del även sensuellt, om än på ett skruvat vis. En stor anledning till att filmen fungerar beror på att den känns äkta vilket i sin tur till stor del beror på att tjejerna i huvudrollerna spelar så bra.

Något som inte är särskilt bra dock är bildkvaliteten på denna Blu-ray. Detaljrikedomen imponerar inte. För övrigt saknas extramaterial.

Jag kastar ofta skit på svensk film så därför känns det extra kul när det väl kommer något som är bra!

:-)

onsdag 18 januari 2012

The Big Lebowski


The Big Lebowski (1998)... Var ska man börja? Tja, jag kan väl inleda med att konstatera att det är en av mina favoritfilmer från 90-talet och enligt mig Coens bästa film. Det här blir med andra ord en hyllning! Men jag ska försöka undvika i att drunkna i adjektiv. Istället konstaterar jag att The Big Lebowski är en sjukt jävla bra film! Det vet du redan, men tro mig när jag säger att den är bättre än vad du minns, att det helt klart är värt att se om den. För precis som med filmer som den och Pulp Fiction, filmer som citeras och refereras till så mycket är det lätt att man tror att man har hela filmen i huvudet. Men det har man inte och det är lätt att glömma originalets storhet. Det blir bara bättre och bättre för varje gång man ser den.

Det är suverän bildkvalitet på denna Blu-ray! Vilket som vanligt är kul när det gäller filmer man sett lite för många gånger eftersom man kan upptäcka nya detaljer. Extramaterialet består av ungefär en timme med korta dokumentärer. Varav en tar upp den enorma kultstatusen som medfört att det över hela världen anordnas The Big Lebowski-festivaler. Det säger nåt. Brukar ofta störa mig på ordet ”kult” i filmsammanhang eftersom det allt som ofta missbrukas genom att användas på obskyra skräckfilmer som ingen har sett. The Big Lebowski är dock kult på riktigt.

:-D

lördag 14 januari 2012

Apornas planet (r)evolution


The Rise of the Planet of the Apes (2011) har i Sverige förärats med den märkliga titeln Apornas planet (r)evolution. Oklart varför? Även oklart vad den har med originalet från 1969 att göra? Ärligt talat är jag inte helt säker på att jag sett den, inte hela i vilket fall. Däremot har jag sett Tim Burtons trista remake från 2001. Hur som helst bygger ju storyn på att ett gäng människor hamnar på en planet där apor är den härskande arten. Att den här filmen skulle utgöra någon slags förstadium till det kan jag inte riktigt se? Men jag kanske missar något centralt då slutet av originalet ju är en smula metafysiskt.

Apornas planet utspelas i nutid. Det bygger på är att man utför experiment på apor, experiment som syftar till att bota alzheimer. Dom här aporna blir lite väl intelligenta och det hela spårar ur. Vägen dit är dock ganska lång och främsta fokus ligger på en enskild schimpans som adopteras av forskaren som leder studien.

Poängen är väl att lite ställa frågor om hur vi behandlar djur samt att belysa lite poänger genom att vända på begrepp. Eller, det senare var väl något som originalet gjorde men som inte får samma utrymme här. Det hela är... bitvis intressant och bitvis rätt taffligt. Apornas planet funkar som rätt slö underhållning som har sina glimtar. Dock allt för få.

Självfallet är bildkvaliteten utmärkt. Hyrversionen saknade extramaterial.

:-I

måndag 9 januari 2012

2011


Brukar ju ta mig tid att sammanfatta filmåret, alltså mitt filmår dvs. de filmer som jag skrivit om här. Innan jag gör det vill jag lyfta fram att 2011 firade både DVDengar samt Club Kalkon 5-årsjubileum!

113 filmer blev det 2011, varav 77 på Blu-ray, 31 på DVD, 4 på bio samt 1 på tv (datorn). 113 är en försämring med 24 stycken jämfört med 2010. Har ingen riktig förklaring till detta? Jag har helt enkelt lagt ner mindre tid på filmtittande.

Vad har dock varit bäst? Pratar man om nyare filmer vill jag lyfta fram Biutiful, The Social Network, The Tree of Life samt Melancholia, fyra riktigt bra filmer som ger hopp om framtiden och bevisar att allt inte var bättre förr. Fast mycket var just det och jag vill lyfta fram Alien samt Apocalypse Now. Inte bara handlar det om fantastiska filmer utan om fantastiska utgåvor av fantastiska filmer! Lite specialgrejer jag ägnat mig åt har annars varit Vietnam-temat samt sammanställt topp-10 det förra årtiondet.

2012 då? När det gäller produkter finns det nu inte så jättemycket att se fram emot. Däremot kommer det att bli en grymt bioår med tre galet starka titlar: Prometheus, The Dark Knight Rises samt The Hobbit! När det gäller filmer som jag köpt 2011 kämpar jag fortfarande med Star Wars-boxen och borde verkligen ta tag i Taxi Driver.

tisdag 3 januari 2012

Ivanhoe


Vissa traditioner undrar man hur dom har kunnat uppstå? Som det här med Kalle Anka på julafton? Eller Ivanhoe (1982) på nyårsdagen? Den senare är ju inte alls lika stark dock. Vill minnas från barndomen hur man oftast var på besök hos någon eller på väg hem, att man aldrig fick se hela filmen. (Vilket i sin tur får mig att fundera över hur folk orkade ta emot besök på nyårsdagen? Känns långt ifrån bakispizza i tv-soffan...)

Hur som helst. För några år sen tröttnade jag på Ivanhoe men nu har jag köpt den på DVD och tänkte att det skulle passa bra att se den just på nyårsdagen. Det spelar ingen roll att filmen är ganska barnslig och ojämn eftersom detta handlar om nostalgi! Plus att det i grund och botten finns ett bra manus där i bakgrunden. Det här är verkligen en story som skulle kunna berättas på nytt med en lite större budget. Strukturen är lite märklig. Det känns som att filmen tar slut och sen tillkommer hela avsnittet med tempelriddarna. Men jag gillar det! Ivanhoe tillhör de där filmerna som man sett så många gånger och där man kan replikerna. Det är något visst med det. Så kan man sitta och beklaga sig över att Ivanhoe väljer blondinen före brunetten och ifrågasätta hur stor hjälte han är med tanke på att han spenderar merparten av filmen med att ligga och jämra sig...

Synd att den inte finns på Blu-ray. Men DVD är ju i alla fall klart bättre än sunkiga tv-sändningar. Tyvärr ingår inget extramaterial.

:-)