måndag 31 december 2018

The Fountain


Jag gillar The Fountain (2006). Såhär tio år senare tänkte jag att det kunde vara värt att se om den (i HD). Vidhåller det jag skrev om filmen senast.

:-)

söndag 30 december 2018

The Untouchables


The Untouchables (De omutbara) från 1987 hade ett stort genomslag när den kom. Det var väl blandningen av gangsterromantik, stora gester och även lite humor som gjorde att ”alla” gillade den. Så minns jag det hur som helst. Robert De Niro med basebollträ, barnvagnen i trappan… klassiska scener. Eller? Genren innehåller som bekant många suveräna filmer men The Untouchables har aldrig riktigt räknats dit. Är det månne en miss tänkte jag och beslutade mig för att se om filmen.

Saken är att The Untouchables inte är en vidare film. Alls. Den är fylld av överdrivet skådespeleri, osannolikheter och malplacerad humor. Helt plötsligt faller bitarna på plats, The Untouchables är (med rätta) ingen klassiker men uppfyller flera av de kriterier som gör att folk som egentligen inte tycker om film tror att det rör sig om en bra film… Den bekräftat också något som jag haft på känn ganska länge, att Brian De Palma är en högst ojämn regissör.

Inget extramaterial på denna Blu-ray.

:-(

onsdag 26 december 2018

Munich


Munich från 2005 ÄR en suverän film som jag tyckte det var läge att se om, på Blu-ray! Har inget att tillägga än vad jag skrev apropå utgåvan på DVD.

Filmen kan ses med en introduktion av Spielberg. Dessutom medföljer ett knippe dokumentärer på ca: en timme.

:-D

tisdag 25 december 2018

Sicario 2 - Soldado


Sicario var en helt ok actionthriller som inte riktigt levde upp till mina förväntningar. Uppföljaren Sicario – Day of the Soldado (på svenska Sicario 2 - Soldado) från 2018 är… en helt ok actionthriller som väl ganska precis lever upp till mina (lägre) ställda förväntningar. Det är helt enkelt mer av samma som i den första.

Inget extramaterial på denna Blu-ray.

:-I

söndag 23 december 2018

Ant-Man and the Wasp


Ant-Man var lite rolig i det att den sticker ut lite från övriga Marvel och uppföljaren Ant-Man and the Wasp (2018) fortsätter i samma spår. Filmen innehåller mycket humor vilket ibland känns överflödigt men ganska ofta… är ganska roligt! Själva storyn är (i vanlig ordning) relativt ointressant.

De medföljande dokumentärerna är i princip outhärdliga att ta sig igenom pga. hur mycket de hyllar allt och alla som haft något med filmen att göra. Kommentarspåret har jag inte lyssnat på.

:-I

lördag 22 december 2018

Kött+blod


Flesh+Blood är en ”riddarfilm” från 1985 i regi av Paul Verhoeven. Såg den någon gång på 90-talet och det finns en scen i början av filmen som har fastnat i mitt minne. Det är regnigt och lerigt och en kvinna genomgår en förlossning av ett dödfött barn som sedan begravs under minst sagt osentimentala former. Att jag minns scenen har nog att göra med att jag var så pass oförberedd på detta brutala griseri.

Sedan dess har jag lärt mig att med Verhoeven tenderar det alltid att bjudas på mycket våld och sex och den på den punkten levererar Flesh+Blood. Vilket tyvärr är den enda punkten som filmer levererar. Stilistiskt är den spektakulär, men handlingen och skådespeleriet är inget vidare. Alls. Men olika slags filmer har olika syften och det säger en del om bildmediets potentiella kraft att en sådan här ordinär film ändå kan påverka en som den ändå gjort.

Tyvärr medföljer inget extramaterial på denna DVD, vilket är trist. Något annat som är trist är omslaget med dess tråkiga moderna design. Den amerikanska utgåvan på Blu-ray är mycket bättre. Dess kitschighet fångar känslan av Flesh+Blood perfekt!

:-I

tisdag 18 december 2018

Paul - Apostle of Christ


Jag följer upp Mary Magdalene med ännu mera bibliskt drama: Paul - Apostle of Christ (2018). Paulus är fängslad och torteras av romarna. Lukas besöker honom i hans cell och smugglar med sig papper på vilka han nedtecknar Paulus tankar vilket i sin tur (väl?) ledde till Lukasevangeliet? Som film betraktat är den ganska träig men samtidigt välgjord. För mig handlar det om allmänbildning, varken mer varken mindre.

Man får med några korta dokumentärer som bonus.

:-I

lördag 1 december 2018

7 Days In Entebbe


7 Days in Entebbe är den svenska titeln på Entebbe… En film från 2018 som handlar om flygkapningen 1976 där fyra personer (två röda tyskar och två palestinier). Filmen behandlar såväl förspelet, själva kapningen samt fritagningen. Scener från dessa olika perspektiv klipps ihop på ett förtjänstfullt sätt. Det är välspelat, nyanserat och känns trovärdigt samtidigt som man får en dos allmänbildning på köpet. Så långt allt gott. Tyvärr skildrar filmen ytterligare ett perspektiv: Man får följa repetitionerna och utförandet av en dansföreställning (!) som en flickvän till en av de israeliska soldaterna deltar i. Inkluderandet av detta är gjort av konstnärliga skäl och säkert för att ge en extra dimension. Tyvärr fungerar det totalt motsatt och är något som irriterar och stör. Bortsett från detta är det dock en utmärkt film!

Ingår det något extramaterial på denna hyr-DVD? Jag vet faktiskt inte? Tror inte det?

:-)