tisdag 30 augusti 2016

Creed


Nu ska vi se här. Rocky är ju en bra film. Rocky II skulle jag verkligen behöva se om då jag knappt minns något av den. Rocky III och Rocky IV behöver jag dock inte alls se om eftersom jag minns mycket väl hur dåliga dom var (i tidiga tonåren var jag dock lite besatt av trean på grund av Hulk Hogans medverkan). Uppföljarna Rocky V och Rocky Balboa har jag (nog?) inte sett och jag tror jag tar och skippar dom. Nästa film i serien, Creed (2015), var jag dock lite nyfiken på eftersom den ju fått bra kritik.

Att Balboa inte boxas utan tar sig an att träna Apollo Creeds son känns helt rätt och som ett lagom filmiskt upplägg. Creed är inget mästerverk men det är en rätt trivsam film om nu det är rätt ordval. Att Stallone befinner sig lite vid sidan om känns som sagt helt rätt och speglar berättelsen om att lämna över manteln till nästa generation. Boxningsscenerna är dessutom oväntat lyckade!

20 minuters smått underhållande extramaterial på denna Blu-ray

:-)

torsdag 25 augusti 2016

Knight of Cups


Det glädjer mig så att Terrence Malick verkligen fått upp ångan på gamla dar! Endast tre år efter To the Wonder får vi Knight of Cups (2015).

Christian Bale spelar en deprimerad manusförfattare i L.A. som drar runt och försöker hitta tröst och mening via sex olika kvinnor han möter. Sex spelar alltså en framträdande roll men det är absolut inte det enda som bjuds. Över huvud taget är det ett rätt märkligt icke linjärt berättande och tydligen är berättelsen delvis inspirerad av (kristna) teologiska texter från 1600-talet. Det vävs in lite citat och någon dikt och traktorkort spelar en central roll. Det hela är som en dröm och det är nog meningen. Resultatet är Malicks kanske mest konstiga och svårsmälta film och även om jag älskar Malick så går det lite för långt emellanåt. Det blir för spretigt. Å andra sidan är det i vanlig ordning supervackra bilder, stämningar och miljöer skildrade med sådan skärpa som bara han kan.

Inget extra på denna Blu-ray. Bifogar en bild på omslaget till den amerikanska DVD:n som jag tycker är mer smakfullt.

:-)


onsdag 24 augusti 2016

Martyrs


Jag vet inte varför TC är besatt av att tvångsutlåna filmer till mig? Eller grunden är att han tror att han ska hitta skräck som jag kommer gilla och senaste försöket var Martyrs (2015). Ja, alltså inte det franska originalet utan den amerikanska remaken.

Det handlar om en slags spökhistoria som inte är en spökhistoria utan efter en tvist visar sig vara något helt annat. Något lite halvsmart och nytt men även lite småfånigt. Det hela är dessutom väldigt blodigt.

Martyrs är en helt ok film. Men även om jag aldrig varit ett stort fan av skräck så har genren alltid haft en liten plats i mitt hjärta. Jag konstaterar (med stigande ålder?) att den platsen krymper?

Vet ej om det medföljer något extramaterial på denna Blu-ray?

:-I

tisdag 23 augusti 2016

Spotlight


Det är nästan lite tjatigt men som vanligt med den film som vinner en Oscar för bästa film så konstaterar jag att den absolut är bra men inte på något vis suverän. Detta faktum gäller även för Spotlight (2015).

I grunden finns de massiva övergrepp på barn som begåtts av funktionärer i den katolska kyrkan i Boston samt hur kyrkan mörklagd detta. Detta skildras genom att man får följa den lilla redaktionen på The Boston Globe som tar sig an storyn och börjar gräva. Det är en hemsk historia som rullas upp och det blir ju extra upprörande (i brist på bättre ord) att det hela faktiskt har hänt på riktigt. Att skildra det ur redaktionens perspektiv är smart eftersom det skänker filmen ett mått av spänning. Med tanke på att det såklart var en oerhört kontroversiell publicering som helt enkelt inte fick gå snett (vilket många hade intresse av att den skulle göra).

Bra skådisar, bra manus, bra det mesta. Spotlight är helt enkelt en bra film (men knappast den bästa filmen som släpptes 2015…).

Hoppa för all del över extramaterialet. Det är förvisso bara fem minuter men absolut inte värt det.

:-)

torsdag 18 augusti 2016

Legend


Det där när en skådespelare ska spela mot sig själv är alltid riskfyllt. I den biografiska Legend (2015) spelar Tom Hardy tvillingarna Cray som är ett par gangsters i London på 60-talet. Faktum är att Tom Hardy lyckas med att göra två olika personer och ganska snabbt glömmer jag att det rör sig om en och samma skådespelare. Det imponerar. Det som fascinerar är skildringen av gangstermiljön i 60-talets London då jag älskar resor i tid och rum till platser som jag sällan funderat på.

Det negativa är att filmen försöker att vara lite för mycket Scorsese med för lite mycket humor. I alla fall inledningsvis. Det känns rätt onödigt. Legend är inte dålig utan en film man kan kolla på om man har lite tid över, för den är ju inte dålig och Tom Hardy är (som alltid) suverän.

Inget extramaterial på denna Blu-ray.

:-I

onsdag 17 augusti 2016

Human Planet – The complete series


Frozen Planet från 2011 följde efter Blue Planet och Planet Earth. Vad jag då missade var att 2011 släppte BBC även Human Planet, en serie jag sett först nu. Här ligger fokus på interaktionen mellan människor och djur i olika miljöer och även om det kanske inte låter superintressant så är det precis vad det är! Som vanligt bjuds på fullständigt extraordinärt vackra naturbilder. Men det kombineras med hissnande insikter om de brutala levnadsvillkor som så många annorlunda (än mig) människor lever under. Dels får man se det udda, som småpojkar i djungeln i Brasilien som jagar jättespindlar som de sedan grillar och äter till middag. Dels får man ta del av traditionella jaktmetoder såsom att jaga apa med blåsrör, jaga med falkar eller varför inte harpunera kaskelotter (ja, jag vet att det sistnämnda är tveksamt och ja, jag är djupt fascinerad). Poängen är inte att de här fenomenen kommer som någon direkt nyhet utan det är bara det att det är så fascinerande att beskåda i så vackra bilder.

Serien består av åtta avsnitt med olika teman: Hav, öken, Arktis, djungel, berg, floder och städer. Varje avsnitt efterföljs av en liten bonusfilm om filmandet av någon sekvens.

Human Planet
är en av de bästa dokumentärserier jag sett! Nu ser jag fram emot Planet Earth II!

:-D

torsdag 11 augusti 2016

Made in France


Made in France (2015) (nej, den verkar inte ha någon fransk titel) är en fransk film om en polisinfiltratör i en islamistisk terrorcell. Det är såklart ett oerhört obehagligt ämne och det blev extra påtagligt att jag hyrde filmen dagen innan terrordådet i Nice.

Ämnet i sig är så kontroversiellt att det lär reta upp alla som har en stark åsikt i frågan, oavsett ståndpunkt. Styrkan i filmen är att den lyckas skildra hur vardagen i en terrorcell kan se ut. Trots all medierapportering är det här en skildring som vi sällan får se och som känns angelägen. Som thriller fungerar dock filmen klart sämre. Det i kombination med blandade skådespelarinsatser gör Made in France medelmåttig. Tyvärr. För det är onekligen ett viktigt ämne.

Inget extramaterial på denna DVD.

:-I

tisdag 9 augusti 2016

Macbeth


Shakespeare utgör en kunskapslucka hos mig som jag skäms lite för. Eftersom jag inte är så förtjust i teater är detta lite svårlöst så när jag såg trailer för Macbeath (2015) blev jag rätt nöjd. Dels för att det handlar om en filmatisering av Shakespeare och dels för att det var en oerhört snygg trailer! Faktum är att denna trailer ger en bra indikation om du kommer att gilla Macbeath eller inte. Gillar du trailer lär du gilla filmen och vice versa. Filmen Macbeath är nämligen rätt svårsmält och kompromisslös. Superpretentiös, oerhört stämningsfull och lite seg. Påminner lite om Terrence Malick fast dialog- snare än monologdriven. Själv är jag som bekant väldigt svag för den här typen av filmer!

Tyvärr ingår inget extramaterial på denna blu-ray.

:-)