måndag 29 april 2013

Planet Ocean


Efter den utmärkta Oceans är det dags för ännu en fransk naturdokumentär om marint liv: Planet Ocean (2012). Det inleds med otroligt vackra bilder som förvisso känns bekanta från andra filmer men som jag ändå inte kan få nog av. Sen händer något. Mänskliga byar, städer filmas på ett makalöst vis. Här ligger den största behållningen för mycket liknar inget jag någonsin sett förut, man sitter med vidöppen mun. Vad filmen sen gör är att den förvandlas till en propagandafilm. Propaganda är ett ord som har en negativ klang men jag menar inget negativt utan jag syftar helt enkelt på ordets egentliga betydelse. Planet Ocean är helt enkelt en film som driver en tes, som propagerar för en sak. Såsom att utfiskning måste upphöra och hur man kan lyckas med det. Det är inga nyheter men det är en sak att läsa om sånt och en annan sak att se det på film. Det hade förvisso varit mer bekvämt om filmen bara hade hållit sig till vackra bilder, om man hade sluppit sitta där med dåligt samvete när den väl är över. Men det är väl precis det som var syftet.

Bilderna är ofta fantastiskt vackra och bildkvaliteten gör som sagt att man då och då sitter och gapar. Extramaterialet utgörs blott av en kvart om inspelningen.

:-)

lördag 27 april 2013

Dracula - The Legacy Collection

 

Har sett Dracula – The Legacy Collection inom ramen för mitt halvt avsomnade vampyrtema. Universals klassiker från 1931 (samt den spanska versionen från samma år) samt originalets tre uppföljare. Men bara för att röra till det har jag sett filmerna från 1931 på Blu-ray och uppföljarna på DVD från den här boxen. Vid jul investerade jag nämligen i den oerhört läckra Universal Monsters – The Essential Collection, en box med Universials åtta mest kända monsterfilmer, på Blu-ray (som alltså innehåller filmerna från 1931).


Dracula

Dracula (1931) är i alla avseenden en riktig klassiker. Ingen film har haft större betydelse för synen på hur en vampyr ser ut än Bela Lugosi. Slängkappa, bakåtkammat svart hår och en kraftig ungersk brytning. Stereotypen är satt. Att Dracula i romanen är smal, har vitt hår och mustasch har liksom gått alla förbi...

Det känns som att stilen är filmens främsta tillgång för som film betraktat är den rätt ojämn. Det finns några läckra suggestiva scener men det blandas med rätt stolpigt skådespeleri. Det känns en smula billigt. Filmen följer romanen hjälpligt med en del ändringar. Faktum är dock att filmen baseras på en teateruppsättning av romanen som hade gjort stor succé.

Dracula på DVD håller inte särskilt imponerade bildkvalitet. Men den nya restaureringen på Blu-ray är helt enastående vass! Att en så gammal film kan se så bra ut är imponerande. Gemensamt extramaterial på DVD och Blu-ray (utöver den spanska versionen, se nedan) utgörs av ett par dokumentärer samt ett kommentarspår med en filmvetare. Till Blu-ray får man även en dokumentär som fokuserar på Lugosi.

:-I


Drácula

Historien bakom den spanskspråkiga Drácula (1931) är onekligen fascinerande. Den engelsspråkiga Dracula spelades in dagtid men på natten spelade man in en version med spansktalande skådespelare och använde samma dekor. Det är spännande att jämföra! Den spanska är läckrare gjort med mer atmosfär och lite mer vågad. Det negativa är dock själva Dracula som inte alls har samma närvaro som Lugosi.

Den spanska versionen ingår som extramaterial till originalet.

:-I


Dracula’s Daughter

Dracula’s Daughter (1936) tar vid där Dracula slutar. Den här gången är det dock en kvinnlig vampyr som hemsöker London. I grova drag är det ungefär samma story som i originalet. En skillnad dock är att den här vampyren, grevinnan Zalezka, känner ånger över sin hunger och vill undkomma den. Ett vanligt tema inom vampyrgenren men som inte finns hos originalet. Precis som i originalet har filmen några effektiva scener men mycket känns stolpigt.

:-I


Son of Dracula

Nu börjar det dock gå utför. I Son of Dracula (1943) dyker det upp en mystisk greve vid namn Alucard (hepp!). Det blir en tvist på myten men det hela känns rätt krystat och gubben som spelar Dracula är inte ett dugg lyckad.

:-(


House of Dracula

I House of Dracula (1945) möter Dracula både The Wolf Man och Frankensteins Monster! Tydligen är det snarare en uppföljare till House of Frankenstein (1944) än en uppföljare till Dracula. Men den ligger på den här samlingen med anledning av titeln. Trots titeln är dock Draculas roll rätt begränsad. Filmen är rörig och storyn – i den mån en sådan existerar – känns krampaktig. Det krävs lite mer än att det på pappret var en kul idé att slänga ihop det här gänget monster.

:-(

tisdag 23 april 2013

Hobbit - En oväntad resa


Jag vidhåller mina åsikter som jag hade om The Hobbit (2012) efter att ha sett den på bio. Men hur är då filmen i 2D, i 30 FPS? Tja, den ser faktiskt bättre ut. Inga irritationsmoment och bilden är i princip felfri. Vilket såklart är min subjektiva uppfattning.

Så vilken version av The Hobbit slog jag till på? Ingen alls faktiskt utan jag hyrde den enkla. Någon gång kan jag tänka mig att köpa filmerna, absolut. Men det blir den feta boxen med förlängda versioner och mycket extramaterial någon gång i framtiden. Jag är nämligen inte intresserad att köpa om de här filmerna gång på gång. Det tråkiga med hyrversionen var att den till skillnad från den enkla köpversionen inte innehöll något extramaterial, alls. Köpversionen har åtminstone 2 timmar med ”videobloggar”. (Det där med "2-disc" på bilden ovan stämmer alltså inte på hyrversionen.)"

:-I

fredag 12 april 2013

The American


Såg som sagt The American (2010) på bio och har nu sett den på Blu-ray. Det är inget mästerverk eller så men det är en film som jag verkligen gillar för vad den är. För atmosfären, för det långsamma och metodiska. En närmast perfekt thriller.

På skivan medföljer en kort dokumentär samt ett hyfsat intressant kommentarspår med regissören Anton Corbijn.

:-)

söndag 7 april 2013

The Trouble with Harry


Jag gör ett avsteg från den allrådande principen på den här bloggen. Som säger att jag recenserar produkter, inte filmer i sig. Alltså, kommer det en box så recenserar jag hela boxen när jag är klar. Min julklapp Hitchcock – The Masterpiece Collection kommer dock bli ett undantag. Ett mastodontinlägg med 14 inlägg som kanske drar ut väldigt på tiden blir helt enkelt ogörligt. Så jag frångår principen och tar filmerna var för sig och så knyter jag ihop säcken med ett avslutande inlägg om själva boxen när jag väl är i mål.

Kände att det var viktigt att inte tappa tempo så efter den utmärkta Rear Window tog jag nästa film (kronologiskt) nämligen The Trouble with Harry (1955). Vilket blev något av en djupdykning för en komedi var inte riktigt det jag hade sett fram emot. The unexpected från Hitchcock indeed! Det hela kretsar kring ett lik och vart det ska ta vägen och förvisso är det lite dråpligt. Och det är väldigt vacker film som präglas av ett mycket vackert landskap med färgglada höstlöv. Mer än så är det dock inte. Det handlar om en bagatell som jag härmed har avverkat i allmänbildningssyfte.

Extramaterialet består av en dokumentär på en halvtimme.

:-I


onsdag 3 april 2013

Argo - extended cut


Argo (2012) är Ben Affleks tredje långfilm som regissör, Gone Baby Gone och The Town. Känns som att han börjar etablera en stil. Tajt, genomtänkt och en smula opersonlig. Bättre än förra årets vinnare, men ska det här vara den bästa filmen från 2012?

1980, amerikanska ambassaden i Teheran ockuperas men några hinner undan, gömmer sig och måste smugglas ur Iran. Spännande premiss! Och känslan i filmen är påtaglig och spännande. Synd bara att filmen blandas upp med några välkända grepp som inte hade behövts och som bara leder till att förtrollningen bryts och att man sitter och tänker att det här hade varit en riktigt bra film utan dessa. Som t.ex. sekvenserna med agentens familj, totalt onödigt! Och slutsekvensen som även om jag inte är tillräckligt påläst känner mig totalt övertygad om att det bara handlar om att spetsa historien lite för mycket. Försök att komma ihåg att less is more. Utan dessa inslag hade Argo varit riktigt bra då det rör sig om en väldigt intressant bakgrundshistoria.

På skivan medföljer ett kommentarspår som jag inte hunnit lyssna på. Samt diverse dokumentärer av lite olika kvalitet.

:-I