söndag 28 november 2021

Slut

Allt har sin början, allt har sitt slut. Det finns en tid för allt. Idag var det på dagen 15 år sedan jag skrev mitt första inlägg på den här bloggen och idag är det dags för det sista.

lördag 13 mars 2021

2020

2019 var jag bara bekymrad över att jag bara kom upp i 55. 2020 slutar på 27 (19 Blu-ray, 6 DVD och 2 bio)… Om jag var bekymrad då borde jag väl vara det nu?! För siffran i sig och för att 2020 väl var året då man verkligen satt hemma och kollade film!? Tydligen inte. Snarare tror jag helt enkelt att det är så att mitt intresse för film har minskat. Det är fortfarande något jag älskar och ägnar mycket tid och energi åt, men helt enkelt inte lika mycket.

Den största händelsen 2020 är att Hemmakväll i höstas slutade med hyrfilm. Dom var sist ut och det var bara en tidsfråga, men ändå. Jag har hyrt film i butik de senaste 30 åren så det här är onekligen en milstolpe.

Största händelserna för mig 2020 var väl att jag avslutade Game of Thrones samt såg Star Wars – Episode IX – The Rise of Skywalker, på bio och på Blu-ray. Samt, såklart, att jag gick på bio för första gången med mina döttrar (Spies in Disguise).

Bästa nya filmer jag såg var Joker och The Lighthouse. Bästa serie var Watchmen.

torsdag 11 februari 2021

Jojo Rabbit

Får man skatta åt Hitler? Får man skratta åt nazismen? I Jojo Rabbit (2019) bjuds vi in till det. Vilket inte är första gången, t.ex. The Great Dictator (1940) eller The Producers (som innehöll musikalen ”Springtime for Hitler”) (1967). När jag såg trailern för Jojo Rabbit tänkte jag att det här ev. kunde vara den roligaste filmen någonsin… men att den ev. kunde falla lätt platt.

Resultatet… är att den snarare faller platt än är rolig. Åtminstone för mig. Vilket känns lite tråkigt att konstatera. Men ändå. Driften med nazismen är rätt fyndig men lyckas (trots det) inte slå an den där klangen. Synd.

På denna Blu-ray ingår en 30 min dokumentär. Samt ett kommentarspår av regissör/Hitler Taika Waititi som är synnerligen underhållande. Han ringer upp diverse skådisar och låter dom kommentera ”live”. Kul!

:-(

torsdag 31 december 2020

Young Harley Quinn

Fick en inramad poster av detta motiv (från Ala Ort) i julklapp av E. Ärligt talat är kläder och inredning saker som jag (av snobbiga skäl) helst inte tar emot från andra… Men med det sagt tycker jag den här faktiskt är riktigt rolig! Den kommer att pryda en vägg hemma hos mig och medan jag funderar ut vilken ska jag samtidigt göra mitt bästa för att undvika att tänka på den urusla Birds of Prey

:-)

måndag 28 december 2020

1917

1917 (från 2019) har blivit rätt upphaussad pga. det filmtekniska. Den är klippt på ett sätt som gör att det framstår som att den inte är klippt alls (vilket den naturligtvis är). Hantverket är imponerande och det är vad det är. Vad det bidrar med är att skapa en intimitet vilket i sig förstärker spänning och bidrar till en klaustrofobisk känsla.

Det påstås att storyn baseras på verkliga händelser och vad gäller det ska nog tyngdpunkten ligga på ”baseras” snarare än på ”verkliga”. Gissar jag. Att skicka ut två man i ingenmansland för att framföra ett meddelande som ska rädda livet på en hel bataljon känns kanske lite märkligt (skicka åtminstone ut en hel grupp på denna patrull). Och vad de två upplever känns mer som spektakulär action än oglamoröst krig och död. Men visst, snyggt presenterat!

Inget extra på denna Blu-ray.

:-I

lördag 26 december 2020

Parasit


Koreanska Parasit tog hem bucklan för bästa film 2019 på Oscarsgalan. Nu har jag iofs. inte sett så många filmer från i år men… jag känner ändå viss tvekan inför att Parasit skulle vara den bästa? Vilket känns lite tråkigt att konstatera eftersom det absolut är en bra och sevärd film! Lite lätt varning för pekoral, främst i början, känns lite onödigt och trist. Bortsett från det är det en utmärkt thriller! Det skrevs många artiklarna på kultursidorna om vad filmen egentligen vill förmedla, om budskap som ska göra någon form av samhällsanalys, om rädslan för den främmande och om ekonomisk ojämlikhet. Personligen tror jag dock att kulturskribenterna gör sig skyldiga till ett överanalyserande. Nog finns bitar av detta i Parasit men först och främst handlar det (som sagt) om en välsvarvad thriller, varken mer, varken mindre. 

Inget extra på denna Blu-ray.

:-)

lördag 19 december 2020

The Lighthouse

Hyrde The Ligthouse (2020) på DVD. Hann inte med extramaterialet men framförallt Älskade jag filmen, så jag köpte den på Blu-ray.

Grejen med The Lighthouse är att du måste köpa premissen. Det handlar om två män som är strandsatta vid en fyr och som pratar piratspråk. Köper du inte den premissen kommer du att skratta åt filmen… men köper du den… så är det helt underbart! Det bjuds ett kammarspel saltat med saltstänkta sjögubbar samt dessutom en slags spökhistoria. Jag älskar det. Dessutom presenteras det i 4:3, svartvitt, och tydligen filmat med någon slags uråldrigt filmmaterial.

Extramaterialet består av några dokumentärer plus kommentarspår av regissören.

:-D

måndag 2 november 2020

Watchmen


När jag hörde talas om att det skulle släppas en TV-serie baserad på Watchmen kände jag en (sund) skepsis. Jag menar… varför? Utöver att vara en på alla plan genial berättelse är ju Watchmen dessutom en perfekt berättelse. Perfekt i bemärkelse i att den uttänkt, begränsad och försedd med en inledning, en mellanakt och ett slut (dessutom toppad med en utmärkt filmversion). Tanken på att spinna vidare på detta kändes helt poänglöst.

Jag började att se TV-serien Watchmen (2019) förra året med K (hon hade HBO). Efter att det tog slut med K tog det följaktligen slut med HBO och det uppstod ett tidsmässigt gap till jag kunde ta upp det hela (på Blu-ray)

Efter att ha sett de nio avsnitten känner jag… en otrolig upprymdhet! Min skepticism var inte helt felaktig i sig, men… de som skrivit, regisserat och producerat den här TV-serien har verkligen gjort ett fantastiskt arbete! Allt som händer passar perfekt in i originalstoryn och inget motsäger det som redan har tänt. Men, mycket utvecklar det som finns i originalet men det känns helt ok, helt rimligt. Resultatet… en serie som känns kontemporär och som samtidigt känns helt trogen originalet. Fantastiskt! Har förstått att en uppföljande säsongen inte alls är given, men jag hoppas på det.

Som extramaterial ingår en massa korta (och några långa) dokumentärer på ungefär en och en halv timme.

:-D

söndag 1 november 2020

Star Wars - The Rise of Skywalker – Steelbook edition


Har inget att tillägga utöver vad jag redan sagt om Star Wars - The Rise of Skywalker (2019) efter att jag såg den på bio.

Införskaffade filmen i en rätt snygg plåtlåda! Extramaterialet består främst av en dokumentär på två timmar som har pretentionen att sammanfatta de nio filmerna. Vilket naturligtvis inte är möjligt. Talande nog innehåller den anmärkningsvärt få klipp från prequelsen… Utöver det ingår en handfull korta dokumentärer.

:-I



fredag 30 oktober 2020

Birds of Prey

Suicide Squad introducerade Harley Quinn och om jag förstått saken rätt blev Margot Robbie så förtjust i karaktären att hon tjatade sig till en uppföljare där hon fick spela huvudrollen. Nåt sånt. Grejen är att även jag är en smula förtjust i Harley Quinn samt Margot Robbies tolkning av henne så även om den föregående filmen bara var sådär tänkte jag att det här kanske kanske skulle kunna bli lite kul.

Det blev det inte. Birds of Prey (2020) är en genomrutten film. På alla plan. Resultatet är fantasilöst, trött, löjligt och framförallt totalt ointressant. Vilket faktiskt mer än något annat känns rätt trist att behöva konstatera.

Det fanns visst lite extramaterial på denna Blu-ray men det sket jag i att se.

:-=

fredag 16 oktober 2020

Capone

Capone (2020) är en biografisk film om… Al Capone. Det var dock först när jag började titta som jag insåg att det inte var en skildring av hans liv utan den utspelas blott under hans sista levnadsår (med en och annan flash back). Vilket kanske inte var den mest spännande perioden i hans liv? Förvisso är det svårt att under en långfilms speltid skildra ett helt liv så rent generellt gillar jag biografiska filmer som väljer ut en viss specifik del av ett livsöde. Rent generellt. Jag känner mig dock inte övertygad om en skildring av Capones sista tid som mentalsjuk pga. syfilis är ett jättebra upplägg för en film. Eller rättare sagt: Efter att ha sett Capone är jag helt övertygad om att det är ett kasst upplägg för en biografisk film om honom.

Inget extramaterial på denna Blu-ray.

:-(

lördag 10 oktober 2020

Frozen II – Steelbook Edition


Första Frost (2013) var ju en formidabel succé, ett fenomen som höll i sig i många långa år. Men inget varar för evigt och för den som har barn i rätt ålder (vilket jag har) har det varit påtagligt att det hela har mattats av de senaste åren. Inget konstigt med det. Däremot känns det oerhört märkligt att Disney först nu (2019) klämmer fram uppföljaren Frost II. Några år tidigare är jag säker på att den hade blivit enorm, vilket den inte känns nu.

Har inte så mycket att säga om filmen i sig. Alla är tillbaka och det är välgjort och en hyffsat ok story. Varken mer, varken mindre. Det finns många barnfilmer jag absolut inte står ut men Frost är ändå rätt ok.

Kände mig nödgad att köpa en utgåva i plåtlåda. Något som jag uppskattar men barnen naturligtvis inte bryr sig ett dugg om. De tycker att det är tillräckligt exotiskt med att se film ”på skiva”… Det ingick lite extramaterial på denna utgåva vilket jag inte orkade med.

:-(

onsdag 30 september 2020

Apocalypse Now – Final Cut – 2-Disc Ultimate Edition

Apocalypse Now (1979) är sannolikt världens bästa film. Vilket jag redan skrivit om här. Det intressanta med denna nya Final cut är att det handlar om en tredje version av filmen. Signerad Coppola. Vi har alltså originalversionen, den extralånga Redux och nu mittimellan-versionen Final cut. Alla versioner har sina förtjänster och sina begränsningar, men… måste man välja (och det tycker jag nog att man måste) så är jag beredd att tillstå att Final cut är faktiskt bäst! Ska man sammanfatta det kort så inkluderade Redux en massa saker som var för bra för att utelämnas från originalet (men även sånt som faktiskt tjänade på att utelämnas). Final cut utgör en kondensering av detta, den trimmar lite i båda ändarna av det som Redux medförde. Perfekt? Nej. Superbt? Ja!

Sen utgåvan. Inget fel i sig. Hade gärna sett en über-box med extra allt. Men jag har redan två sådana… Utöver gammalt extra innehåller den inget nytt utöver en ny introduktion av Coppola.

:-D

måndag 28 september 2020

They Shall Not Grow Old

Såg They Shall Not Grow Old (2018) på bio och var imponerad. Så återbesökte den på blu-ray.

Extramaterialet består av ett antal dokumentärer där de går in på den unika och imponerande process som ledde fram till denna märkvärdiga film.

:-)

onsdag 16 september 2020

Sorcerer – 40:th Anniversary Collector’s Edition

Innan Sorcerer (1977) hade William Friedkin regisserat The French Connection och The Exorcist. Två klassiker och sen… en film som någon knappt hört talas om. Hur kunde det bli så? Tja, sett till Friedkins hela karriär kan man konstatera att det inte bara vara Sorcerer, utan allt han gjorde efter sina två klassiker, är mer eller mindre förglömligt. Hur som helst så floppade Sorcerer vilket är orsaken till att den är mer eller mindre bortglömd.

Vilket är rätt orättvist. För det är inte en dålig film. Intrigen är en smula snårig men det kokar ner till en klassisk men-on-a-mission där en handfull (män) ska transportera en livsfarlig last (på lastbilar) genom en sydamerikansk djungel. Filmhistorien bjuder förvisso på mer intressanta intriger än så, men även på mindre… 

Extramaterialet är väldigt intressant! Det består av en lång intervju mellan Nicolas Winding Refn och Friedkin. Det framgår att Refn dels älskar Sorcerer och dels ser sig själv som en yngre reinkarnation av Friedkin. Dynamiken dem emellan är unik. Bitvis är det informativt och bitvis det nästan plågsamt. Refn är udda och Friedkin är (bitvis) ett motvilligt intervjuobjekt.

:-)