måndag 24 juni 2019

Aquaman


DC fortsätter med att vilja vara Marvel. Senast i deras Extended Universe var Wonder Woman och nu var det dags för Aquaman (2018) att få en egen film. Man skulle kunna få för sig att problemet med Aquaman är att karaktären i sig är rätt ointressant. Förvisso är han det, men faktum är att hans koppling till Atlantis och hela den bakgrundshistorien är faktiskt inte så dum! En skildring av Atlantis uppgång och fall hade kunnat fungera betydligt bättre än den ointressanta storyn om jakten på en gyllene treudd som presenteras här. Huvudpersonen har ungefär samma utstrålning som en bit kartong och det blir inte bättre av ”humorn” som sticks in lite här och där. DC kopierar Marvel men gör det dåligt. Marvel-filmerna är faktiskt ofta ganska roliga, något som Aquaman absolut inte är. Att det dessutom dras ut i två timmar och 20 minuter gör det hela inte bättre. Men visst, det är snygga visuella effekter men det är också allt.

Utgåvan på Blu-ray är späckad med extramaterial som jag med visst ointresse skummade igenom som hastigast.

:-(

söndag 23 juni 2019

Naked Among Wolves


Naked Among Wolves är en tysk film från 2015 med originaltiteln Nackt unter Wölfen. Filmen utspelas i koncentrationslägret Buchenwald i slutet av andra världskriget. Någon smugglar in ett barn i lägret (!?) och man får följa fångarnas kamp med att försöka hålla detta hemligt samtidigt som de förbereder en revolt. Bitvis är det spännande men filmen lyckas inte engagera på något djupare plan, inte mig i alla fall.

Inget extramaterial på denna DVD.

:-I

lördag 22 juni 2019

Legenden - Mörkrets härskare


Legend (1985) är sannolikt Ridley Scotts sämsta film? En otroligt platt fantasyfilm som bara radar upp klichéer och som har noll substans. Grejen med fantasy är att klichéer i sig inte behöver vara ett problem. Snarare tvärtom, det gör inget att det (som här) handlar om en pojke som försöker vinna en prinsessas hjärta och att det blir möten med trott, enhörningar och annat som hör till. Det är helt ok, bara det är välgjort. Haken med Legend är att det är så himla tråkigt, det är svårt att föreställa sig vad Scott tänkte när han tog sig an det här? Filmens räddning är att den faktiskt för det mesta ser väldigt bra ut, vilket är oerhört viktigt i den här typen av genrefilm.

På denna Blu-ray medföljer dels director’s cut och del European cut. Lite efterforskning visar att det inte verkar vara några jättestora skillnader på de båda. Hur som helst valde jag att se den förstnämnda versionen. Tyvärr ingår inget extramaterial, det hade varit väldigt intressant att höra vad de inblandade har att säga.

:-(

fredag 21 juni 2019

Deadpool



Jag avskydde trailern till Deadpool. Här var en superhjältefilm som skulle vara lite ”häftig” med mycket svordomar och grovt våld. Det var den bild jag fick med mig och det kändes fullständigt ointressant. Sen fick jag höra från lite olika håll att Deadpool faktiskt var sevärd och det kulminerade med att TC tvångsutlånade den samt uppföljaren till mig.


Deadpool

Efter att ha sett Deadpool (2016) får jag lov att erkänna att det var fel att döma ut den på förhand (även om jag skyller på trailern). Visst innehåller den både omotiverade svordomar och överdrivet våld men det är inte poängen. Poängen med Deadpool är att det ofta faktiskt är väldigt rolig. Rolig på två olika plan: För det första haglar det referenser och den driver hårt med genren. För det andra då den återkommande bryter igenom den fjärde väggen genom att kommentera filmens handling samtidigt som den utspelas. På ett sätt som oftast är rätt underhållande. Sen lider Deadpool av att filmmakarna då och då tar i lite för mycket för att vara roliga, det blir ibland lite väl mycket av det goda. Men ändå, den fyller en nisch och liknar inget annat i genren.

Såg inte extramaterialet.

:-I


Deadpool 2 - Super duper cut

Deadpool 2 (2018) är stöpt i exakt samma form som förlagan. Undrar dock om den faktiskt inte är snäppet vassare, snäppet roligare? Underhållande, absolut! Lite väl mycket av det goda ibland, ja!
Såg inte extramaterialet.

:-I

tisdag 18 juni 2019

The Whale


Jag är besatt av Moby Dick i allmänhet och av filmatiseringar i synnerhet. The Whale från 2013 är lite speciell eftersom det är en filmatisering av de verkliga händelser som inspirerade Herman Melville till att skriva Moby Dick. (Eller, den är väl inte unik eftersom även In the Heart of the Sea skildrar samma historia.) Man får alltså följa valfångaren Essex som 1820 attackerades och sänktes av en kaskelott (om än inte vit). Oerhört fascinerande!
 
Filmen lider tyvärr av en begränsad budget och känns aldrig sådär storslagen som i alla fall jag skulle önska. Å andra sidan kan man kanske invända att Moby Dick är en storslagen berättelse som kräver en storslagen skildring medan den verkliga historien kanske inte gör det?
 
Tyvärr ingår inget extramaterial på denna Blu-ray. Det är synd, det känns som att det finns en hel del att säga om den här märkvärdiga historien.

:-I

måndag 17 juni 2019

Lords of Chaos


Lords of Chaos (2018) är en musikbiografisk film som beskriver det norska black metal-bandet Mayhems uppgång och fall. Eller, fall är kanske inte rätt ord eftersom dom fortfarande är aktiva och faktiskt spelar i Sverige senare i år. Jag är ett gammalt fan av black metal och det är nog den musikgenre som jag lyssnat allra mest på de senaste åren. Jag såg faktiskt Mayhem live för 15 (?) år sen, det var på den tiden man fortfarande fick ha slaktavfall (grishuvuden) på scenen. Gillar man black metal så kommer man liksom inte förbi Mayhem, dom är helt enkelt det mest omskrivna och ökända bandet. I början av 90-talet begick sångaren självmord, de var inblandade i otaliga kyrkobränder och dessutom blev två av medlemmarna fällda för mord (i det ena fallet var det en bandmedlem som hade ihjäl en annan…). Som sagt, är man ett fan går det inte att komma ifrån allt detta, det är en (eller rättare sagt flera) historier som berättats om och om igen. Nu har gamle hårdrockaren Jonas Åkerlund fått för sig att göra en film om de här första åren.

Det är svårt att avgöra hur Lords of Chaos fungerar som film eftersom jag redan kan hela bakgrundshistorien rätt väl. Hur fungerar den för någon som inte känner till vad som hänt eller som inte är ett fan av musiken, jag vet inte? Med det sagt, filmen är välspelad även om man får acceptera att det är amerikanska skådespelare, inte norska. Personligen hade jag velat se lite större fokus på det musikaliska, men jag förstår samtidigt att det är inte den historien som berättas. Kanske ges heller inte riktigt så många förklaringar till varför det spårar ur som det gör? T.ex. hur kan det komma sig att när sångaren som begått självmord hittas av sin bandkollega så väljer denne att åka och köpa en kamera istället för att ringa 112… Hur gick det till när denna gräns överträddes? Svaret är kanske att det inte finns några entydiga svar? Det kan jag ändå acceptera. Med allt detta sagt är Lords och Chaos välgjord och tar upp ett intressant (om än uttjatat ämne). Som vanligt när det gäller verkliga personer och händelser kommer alla inte alltid bli nöjda, det ligger liksom i sakens natur.

Tyvärr ingår inget extramaterial på denna Blu-ray.

När jag sett Lords of Chaos kunde jag inte låta bli att plocka fram boken som filmen lånat titeln ifrån. Boken är från slutet av 90-talet och handlar om kontroversiell hårdrock i största allmänhet men Mayhem des såklart ett stort utrymme. Det är intressant att läsa intervjuerna med bandmedlemmarna (och andra som rörde sig kring bandet) eftersom de är gjorda i nära anslutning till händelserna.

:-)


söndag 16 juni 2019

Mission of Honor


Mission of Honor är den ”svenska” titeln på Hurricane (2018), en polsk/(brittisk?) krigsfilm. (Den ”svenska” titeln är inte bara totalt fantasilös, den använder även den amerikanska stavningen ”honor”, trots att filmen utspelas i England…) Det handlar om ett gäng polska stridspiloter som under slaget om England inte bara ska strida mot tyskar utan även behöver kämpa mot snobbiga britter om att ens få denna möjlighet. Stridsscenerna är förvånansvärt bra medan handlingen är förvånansvärt träig.

:-I

lördag 15 juni 2019

Creed II


Jag gillade ju Creed! I uppföljaren Creed II (2018) får man fortsätta följa Creeds son, som denna gång ska fajtas mot… Ivan Dragos son! Upplägget som i den första filmen ändå funkade känns här lite väl krystat. Alla som man kan gissa är med är det, Dolph inkluderad. Det hela är inte dåligt men frågan som ställer sig är hur mycket man kan mjölka ur upplägget att Rocky tränar Creeds son? Svaret är antagligen en film, inte två…

Fanns det något extramaterial på denna Blu-ray missade jag det.

:-I

fredag 14 juni 2019

Goliat


Peter Grönlund är tillbaka efter den utmärkta Tjuvheder. Goliat (2018) är i samma stil med skillnaden att den utspelas i en döende bruksort istället för i storstan. Berättelsen kretsar kring en familj där pappan ska in och tjäna ett fängelsestraff. Han vill att den äldste sonen ska sköta om viss kriminalitet när han är borta medan sonen istället vill ta sig därifrån och försöka få en lärlingsplats. Upplägget är enkelt men är skildringen komplicerad och nattsvart. Precis som i Tjuvheder har Grönlund använt sig att ”riktiga” kriminella och missbrukare vilket ger resultatet en trovärdighet som normalt är svår att uppnå. Det är nattsvart och gripande och högst sevärt!

:-)

tisdag 11 juni 2019

They Shall Not Grow Old


They Shall Not Grow Old (2018) blev årets första biobesök. En dokumentär om första världskriget regisserad av ingen mindre än Peter Jackson. Det som fått mest uppmärksamhet med They Shall Not Grow Old är själva stilgreppet. Den består enbart av dokumentära klipp, nu över 100 år gamla. Klippen har dock restaurerats, färglagts och ljudsatts. Självklart kan man ifrågasätta vad en sådan process gör med det dokumentära? Personligen tycker jag dock att det är ok eftersom man är så tydlig med vad man har gjort. Det hela är väldigt skickligt utfört och bilderna kommer verkligen till liv! Ett annat grepp är att speakerrösten bara består av intervjuer med veteraner som var med, klipp som valts för att matcha bilderna som visas. Resultatet är väldigt spektakulärt!

:-)