tisdag 20 november 2007

Bram Stoker's Dracula - 2 disc deluxe ed.


Så har då en DVD-version motsvarande Blu-ray utgåvan av Bram Stoker’s Dracula nu dykt upp och givetvis var jag tvungen att köpa den. Nu äger jag sex utgåvor av den här filmen i fyra olika format. VHS, Laserdisc, tre olika DVD och så Blu-ray. Tänker inte orda så mycket om innehållet då det i princip är detsamma som på Blu-ray utgåvan som jag recenserade här. Den enda skillnaden är att den där lååånga Cinefex artikeln från 1993 som fanns på Laserdisc-utgåvan var med här men inte på Blu-ray. Vilket känns rätt bra då det innebär att det fanns en poäng med att köpa den här DVD-utgåvan utöver rent samlarmässiga skäl. Artikeln är som sagt lång och går kronologiskt igenom varenda specialeffekt i filmen och är helt klart ovärderlig för varje fan av filmen.

I övrigt är det förbättrad bild jämfört med de tidigare DVD-utgåvorna vilket i och för sig inte säger så mycket. Annars noterar jag att de amerikanska Blu-ray och DVD-utgåvorna verkar ha den röda rustningen i bakgrunden medan de europeiska har Draculas ansikte i hans ”varg-form”, men jag är osäker på vilken jag föredrar? Sammanfattningsvis: Helt klart den bästa DVD-utgåvan av Bram Stoker’s Dracula som finns!

:-D

söndag 11 november 2007

Barnen som inte fanns


En och en halv vecka kvar till Tokyo och jag fortsätter med japanskt. Såg om den underbara Lost in translation nyligen samt kollade in den här. Storyn är att en till en början mer eller mindre frånvarande mamma övergår till att bli permanent frånvarande och överlämnar ansvaret för sina barn till äldste sonen. Dock får inte hyresvärden veta att det i själva verket bor fyra barn i lägenheten istället för bara ett så dom måste hålla sig inomhus och vara tysta. Men frågan är hur stor roll det spelar när det väl börjar gå utför? För även om dom gnetar och storebror är sådär japanskt lojal och försöker ta jobb trots att han bara är 12 år gammal går det sakta men säkert utför och när räkningarna inte betalas stängs både el och vatten av. Det hela är en riktigt eländig historia och tyvärr känns det inte förvånande att det baserar sig på verkliga händelser. Det är välspelat och gripande och det enda problemet är tempot. Det går extremt långsamt vilket framgångsrikt fångar det monotoniska liv barnen lever. Men det är ändå lite för långsamt och två timmar och tjugo minuter känns för långt.

Stereoljud och noll extramaterial innebär mer att önska av utgåvan.

:-)

Little miss Sunshine


En av de där filmerna som jag uppmärksammade när den kom och tänkte att jag skulle kolla upp förr eller senare och där det blev senare snarare än förr. Skruvad, dysfunktionell amerikansk familj i tre generationer tvingas resa tillsammans i en trasig van till en skönhetstävling som dottern ska delta i. Egentligen platsar hon inte alls men det är inte något någon verkar ha reflekterat över förrän dom väl kommer fram. Satir, svart humor, värme, smart och jättebra skådisinsatser av alla inblandade! Om än ibland lite väl fånig och smörig. Men trots allt helt klart en sevärd och underhållande film!

Innehåller ett kommentarspår samt lite bortklippt.

:-)

tisdag 6 november 2007

The Reaping


Många påstår att jag gillar skräckfilm men jag är inte benägen att hålla med. Faktum är att jag ogillar de flesta skräckfilmer som kommer och sällen rycks jag med ens av en trailer. Så inte denna gång, trailern verkade lovande. Har alltid varit lite svag för det bibliska, det såg bra ut i största allmänhet och Hilary Swank är väl någon slags kvalitetsstämpel i sig. Eller?

Tydligen inte. För det här är årets största besvikelse. Forskare som förlorat sin tro (snark) åker till hillbilly-by där Gamla testamentet gör sig påmint genom diverse plågor. Hon tvivlar, för det måste finnas en vetenskaplig förklaring! Eller? Kanske låter som Exorcisten, men det är väldigt långt ifrån. Bortsett från storyn (och den är väldigt lätt att bortse ifrån) är det hela en simpel BU!-film med enkla knep. Lite för enkla. Min grundinställning till BU! effekter är att jag ogillar dom eftersom det är så enkelt att få en människa att hoppa till. Just därför blir The reaping dubbelt usel eftersom den konstant försöker få en att hoppa till men när det hela är över har jag inte ryckt till en enda gång. Det är snabba klipp, plötsliga ljudeffekter och så sjukt tråkigt och ointressant…

Ljud och bild finns dock inget att anmärka på. Tydligen finns ett kommentarspår och några korta dokumentärer.

:-=


Jaha. Mitt beljublade 100:e inlägg på den här bloggen blev just det här inlägget. Sånt är livet? Man vänjer sig?

Ubåt I-507 - Det sista vapnet


Tänkte som sagt kolla lite japanskt nu inför semestern och dessutom är ju i princip alla krigsfilmer obligatoriska i vilket fall. Visste inget om Ubåt I-507 annat än att det verkade vara ännu en japansk örlogsrulle och jag hoppades på något i stil med Yamato.

Så blev det inte. Det hela utspelar sig under det absoluta slutskedet av kriget. En tredje atombomb på väg mot Japan, fast med båt. Japanerna har dock fått en super high-tech ubåt från tyskarna vilken sätts in för att stoppa atomhotet. Tyskarna har dessutom utfört genetiska experiment på en liten japansk tjej (?) som blivit synsk och så har dom helt enkelt kopplat in henne i ubåten och hon bidrar med information till någon slags tredimensionell sonardisplay. Lägg till att hon svimmar av våld och här har vi intrigen. En rätt udda krigsfilm med andra ord. Problemet med filmen är dock inte intrigen i sig utan snarare att den helt enkelt är dålig. Dåligt plastiga skådisinsatser varvas med uselt dolda stölder från de senaste två decenniernas ubåtsfilmer. Effekterna är visserligen spektakulära men ack så övertydligt dataanimerade. Lägg till en ryckig story och jag tappar bort mig när det visar sig att dom elaka japanernas plan är att försöka se till att bli atombombade (men ändå vinna kriget?) medan dom snälla japanerna måste förhindra detta genom att kriga mot amerikanerna och blir japanska dubbelhjältar.

Rätt dassig bild, ok ljud och noll extramaterial.

:-(