En blogg om film. Då film ses bäst på hemmabio avhandlas i princip uteslutande Blu-ray och DVD. Ta del av mina åsikter om film, ett halvår efter premiären!
lördag 30 mars 2019
Gräns
Gräns (2018) är en filmatisering av en novell av John Ajvide Lindqvist (vilket brukar bli bra, tänker naturligtvis på den suveräna filmatiseringen av Låt den rätte komma in). Ajvide har ju en sällsynt förmåga att placera klassiska övernaturliga fenomen i vardagliga situationer, vilket i sig stärker de övernaturliga och gör att det känns ”verkligt” (i brist på bättre ord). I Gräns är det dags för troll att göra entré och på pappret (…) känns det inte lika spännande som säg vampyrer eller zombies. Men, om man nu fått för sig att skildra troll på ett någorlunda ”realistiskt” vis så är det såhär det ska göras. Bara man accepterar premissen att det är troll man tittar på så flyter det hela på väldigt fint och fenomen såsom bortbytingar vävs in på ett snyggt sätt. Filmen i sig är väldigt lågmält och långsamt vilket passar utmärkt. Gräns är ett bevis för att Ajvide är en mästare i sin genre samt att svensk film har förmågan att omsätta hans berättelser i rörlig bild!
Tyvärr inget extramaterial på denna Blu-ray.
:-)
fredag 29 mars 2019
Venom
Venom (2018) är en Marvel-film som inte ingår i Marvel Cinematic Universe (MCU). Även om jag i mina tonår läste mycket Marvel hade jag ingen direkt koll på karaktären Venom, trodde jag. Sen insåg jag att Venoms första inkarnation var ”Spindelmannens svarta dräkt”. Eller nåt?
Har fått för mig att den version av Venom som nu filmatiseras ska vara lite sådär mörk och ”cool” och dessutom är väl Tom Hardy alltid bra? Tyvärr är dock Venom ett klockrent exempel på exakt hur man INTE ska snickra ihop en superhjältefilm. Venom misslyckas på precis alla punkter. Den där mörka stämningen infinner sig aldrig, Tom Hardy utstrålar lika mycket personlighet som en skyltdocka och trots upprepade försök är filmen absolut inte rolig! Vilket är lite märkligt eftersom de flesta filmerna inom MCU faktiskt lyckas med att vara ganska roliga lite då och då. Allt med Venom är ointressant och taffligt och när slutet väl kommer så öppnas (givetvis) för en uppföljare, vilket jag hoppas vi slipper!
Om det finns något extramaterial på denna Blu-ray vet jag inte, jag orkade inte kolla upp det.
:-=
söndag 17 mars 2019
Solo – A Star Wars Story – The Official Guide
Som vanligt ackompanjeras Star Wars-filmer av (minst) två böcker: En lite barnsligare guide och en mer vuxen om konceptkonst. Jag börjar med den förstnämnda till Solo – A Star Wars Story med titeln The Official Guide (2018).
Finns egentligen inte så mycket att tillägga. Det är kul med detaljerade bilder på alla karaktärer, skepp, vapen m.m. Men så mycket mer bjuds inte. Som vanligt med andra ord.
:-I
lördag 16 mars 2019
Ted – För kärlekens skull
En biografisk film om Ted Järdestad, är det intressant? Ted – För kärlekens skull (2018) existerar och jag blev lite nyfiken. Dels för att svenska biografiska filmer är något av ett särintresse, dels för att musikbiografiska filmer ofta är intressanta. Men först: Min relation till Ted Järdestad? Man ska ju inte smäda de döda men… jag har aldrig varit ett fan. Dels är jag för ung, dels tycker jag att hans musik är rätt… usel. Han framställs som en särling och något av ett geni (en klyscha). Och visst, en och annan låt är väl en del av vårt svenska DNA vid det här laget. Men… men allvarligt talat, kunde han ens sjunga?
Nåväl. Historien är rakt berättad och det fungerar väl lite bättre när han väl slår igenom, men lite sämre mot slutet. Det här med den psykiska ohälsan är lite väl trubbigt och korthugget skildrat.
(En helt udda grej är att Ted tydligen dejtade Povel Rammels dotter. Hon spelas här av Happy Jankell, en person som ser ut som en mörk version av Annika Jankell. Jag blev blixtförälskad och var tvungen att googla och lärde mig att hon är dotter till Annika Jankell och Thorsten Flinck… Ooops!)
Filmen är helt ok. Allmänbildning är alltid bra.
:-I
fredag 8 mars 2019
The Truth Matters
The Truth Matters är den svenska titeln på Shock and Awe, från 2017. Det som avhandlas är upptakten till det andra Irakkriget. Inte den politiska eller militära, utan den mediemässiga. När alla andra medier köpte Bush-administrationens verklighetsbeskrivning om Saddams ”massförstörelsevapen” var det en redaktion i Washington som höll emot, som intog en motsatt inställning (som Historien kom att ge rätt). Filmen handlar om verkliga personer och händelser och är både skrämmande och lärorik. Världshändelserna år 2001-2003 börjar kännas avlägsna så det här är ett viktigt tidsdokument!
På skivan medföljer några dokumentärer om arbetet bakom filmen.
:-)
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)