torsdag 14 maj 2020

Rambo – Last Blood


Har skrivit om de tre första Rambo-filmera här och den fjärde här. I och med Rambo – Last Blood (2019) får vi (förhoppningsvis och sannolikt) det sista kapitlet. Eftersom den fjärde filmen var oväntat bra hade jag vissa förhoppningar inför den femte, men… den är påtagligt sämre. Upplägget är lite detsamma, John Rambo är gammal och det är mycket slafs. Det hela är dock påtagligt mer ointressant. Hans atoptivdotter blir kidnappad och den här gången är det mexikanska drogkarteller som står för motståndet. Vad som följer är rätt förutsägbart. Finns inte så mycket mer att tillägga.

Inget extramaterial på denna Blu-ray. (Omslaget ser ut vara ett plagiat av Sin City…)

:-(

onsdag 13 maj 2020

Ad Astra


Ad Astra (2019) är en väldigt långsam, vacker och oförutsägbar sci-fi. Som utspelas i en nära framtid där rymdresor har kommit en bit på vägen jämfört med idag (men inte jättelångt). I grunden finns ett mysterium som… är vad filmen handlar om. Vill inte avslöja mer än så.

Till utgåvan på Blu-ray finns ett kommentarspår samt ett antal dokumentärer. Som jag av tidsskäl tyvärr inte hann ta mig igenom. Jag hann dock snappa upp att Apocalypse Now var en referens vilket gladde mig eftersom jag tänkte exakt det när jag såg Ad Astra. (Älskar för övrigt omslaget. Nej, inte pga. jättebilden på Brad Pitt utan pga. den oskarpa bilden i nederkanten. Som är tagen från en av det absolut läckraste scener jag sett på film på senare år.)

:-)

måndag 4 maj 2020

Quick


Fallet Thomas Quick är ett som jag (och många med mig) ägnat löjligt mycket tid och energi. Vad gäller svenska brottsfall är det nog bara Palmemordet som kommer före. Tänker inte ägna många meningar om vad som gör det hela så svårt att värja sig för. Men i kort: Först rättsprocesserna i sig, med alla vidriga ”fakta”. Sen ifrågasättandena och hur det framkom Quicks ”erkännanden” faktiskt inte kunde mäta sig med det oerhörda i hela rättsprocessen. Det hela är vid det här laget känt och det finns inte mycket att orda om. Det finns ett par välskrivna böcker i ämnet, minst.

Så hur gör man för att kondensera hela den är otroliga och orimliga historien till en spelfilm på två timmar? Det är naturligtvis helt omöjligt. Fokus här ligger inte på ”morden” eller de ursprungliga rättsprocesserna utan på Hannes Råstams och Jenny Küttims granskning av fallet. Vilket är en granskning som är som omfattande och som tar upp så mycket att den (återigen) omöjligt går att skildra i en spelfilm. Med det sagt. Quick (2019) gör det ändå ganska bra. Givet förutsättningarna är det tom. mycket som Quick gör mycket bra! Som hyffsat inläst är det dock för mig svårt att bedöma om någon som inte är det verkligen kan ta in allt som händer? Formatet tillåter bara en högst överlycklig och schematisk skildring.

Inget extra på denna DVD. Till den nyfikne rekommenderar jag istället böckerna Fallet Thomas Quick av Hannes Råstam och Mannen som slutade ljuga av Dan Josefsson.

:-I