onsdag 30 september 2020

Apocalypse Now – Final Cut – 2-Disc Ultimate Edition

Apocalypse Now (1979) är sannolikt världens bästa film. Vilket jag redan skrivit om här. Det intressanta med denna nya Final cut är att det handlar om en tredje version av filmen. Signerad Coppola. Vi har alltså originalversionen, den extralånga Redux och nu mittimellan-versionen Final cut. Alla versioner har sina förtjänster och sina begränsningar, men… måste man välja (och det tycker jag nog att man måste) så är jag beredd att tillstå att Final cut är faktiskt bäst! Ska man sammanfatta det kort så inkluderade Redux en massa saker som var för bra för att utelämnas från originalet (men även sånt som faktiskt tjänade på att utelämnas). Final cut utgör en kondensering av detta, den trimmar lite i båda ändarna av det som Redux medförde. Perfekt? Nej. Superbt? Ja!

Sen utgåvan. Inget fel i sig. Hade gärna sett en über-box med extra allt. Men jag har redan två sådana… Utöver gammalt extra innehåller den inget nytt utöver en ny introduktion av Coppola.

:-D

måndag 28 september 2020

They Shall Not Grow Old

Såg They Shall Not Grow Old (2018) på bio och var imponerad. Så återbesökte den på blu-ray.

Extramaterialet består av ett antal dokumentärer där de går in på den unika och imponerande process som ledde fram till denna märkvärdiga film.

:-)

onsdag 16 september 2020

Sorcerer – 40:th Anniversary Collector’s Edition

Innan Sorcerer (1977) hade William Friedkin regisserat The French Connection och The Exorcist. Två klassiker och sen… en film som någon knappt hört talas om. Hur kunde det bli så? Tja, sett till Friedkins hela karriär kan man konstatera att det inte bara vara Sorcerer, utan allt han gjorde efter sina två klassiker, är mer eller mindre förglömligt. Hur som helst så floppade Sorcerer vilket är orsaken till att den är mer eller mindre bortglömd.

Vilket är rätt orättvist. För det är inte en dålig film. Intrigen är en smula snårig men det kokar ner till en klassisk men-on-a-mission där en handfull (män) ska transportera en livsfarlig last (på lastbilar) genom en sydamerikansk djungel. Filmhistorien bjuder förvisso på mer intressanta intriger än så, men även på mindre… 

Extramaterialet är väldigt intressant! Det består av en lång intervju mellan Nicolas Winding Refn och Friedkin. Det framgår att Refn dels älskar Sorcerer och dels ser sig själv som en yngre reinkarnation av Friedkin. Dynamiken dem emellan är unik. Bitvis är det informativt och bitvis det nästan plågsamt. Refn är udda och Friedkin är (bitvis) ett motvilligt intervjuobjekt.

:-)

onsdag 2 september 2020

Häxan

Häxan är något så udda som en svensk (och dansk) stumfilm från 1922. Den består av ett antal tablåer som skildrar häxeri och djävulsdyrkan ackompanjerat av förklarande bildtexter. Det hela är fascinerande, unikt och liknar liksom inget annat jag sett. Dessutom har man inte sparat in på kostnaderna, det ser helt enkelt väldigt bra ut! Så bra att man ofta sett sekvenser från Häxan i olika dokumentärer etc. med fokus på det ockulta. Det är något med de gryniga svartvita fotot som skänker en viss air av… trovärdighet? I brist på bättre ord. Det ser helt enkelt rätt läskigt ut.

Utgåvan på DVD omgärdas av ett snyggt omslag i papp. Dessutom ingår ett häfte med fakta om filmen.

:-)