lördag 28 februari 2015

Flugan


Cronenbergs The Fly (1986) brukar betraktas en klassiker. Det är lätt att förstå för The Fly är späckad med riktigt välgjorda specialeffekter och innehåller ett antal äckliga scener som man helt enkelt inte kan glömma. Temat, kroppslig förvandling, är för övrigt ett tema som bokstavligen kryper under huden på en. Allt detta är imponerande och gör att The Fly har lämnat ett litet avtryck i filmhistorien.

Men. Med det sagt är The Fly, trots att den inte ens är särskilt lång, en rätt småtråkig film. Det borde inte ens vara möjlig med tanke på de många explicita scenerna men den är faktiskt det. Allt för mycket tid ägnas åt att Jeff Goldblum springer omkring som någon slags Ringaren i Notre Dame samtidigt som storyn står helt stilla.

Extramaterialet är det dock inget fel på. Framförallt dokumentären Fear of the Flesh – The Making of the Fly på två och en halv timme är väl sevärd. Dessutom medföljer ett kommentarspår med Cronenberg samt lite annat smått och gott. (Bilden ovan stämmer inte riktigt för på min version står det Flugan. Väldigt snyggt omslag för övrigt!)

:-I

torsdag 26 februari 2015

1939 Battle of Westerplatte


1939 Battle of Westerplatte (org. Tajemnica Westerplatte) (2013) är en polsk film som skildrar öppningen av andra världskriget, det vill säga det tyska anfallet av den polska halvön Westerplatte. Jag brukar ofta känna att det känns fräscht med lite nya skildringar av andra världskriget än de som man sett så många gånger. Ska man hitta något som gör den här filmen värd att så se är det just att den här ett polskt perspektiv.

Utöver det är det kasst skådespeleri och hyfsat rörigt. Stridsscenerna är i regel ok utförda men ändå tråkiga. Att en eldstrid kan bli rörig på film är väl en sak, men när den är tråkig beror det på att något är fundamentalt fel.

Jag vet inte om det beror på min Blu-ray spelare men den här hyr-DVD:n tillhör de där fåtaliga där man inte kan se hur långt filmen har spelats.

:-(

tisdag 24 februari 2015

Tusen bitar - en film om Björn Afzelius


Såhär i vuxen ålder tenderar jag att fundera över 80-talets Sverige som jag växte upp under. Hur hade den världen formats? En aspekt av dessa funderingar är att fundera över de kändisar så då var etablerade, hur hade dom kommit dit? Jag inbillar mig att man kan få vissa svar i spelfilmer som Cornelis och Monica Z, samt i dokumentärer som Tusen bitar – en film om Björn Afzelius (2014).

Jag har, i princip, aldrig lyssnat på Afzelius och kommer inte att börja göra det heller. (Även den inblick man får när det gäller hans textförfattande gör mig positivt överraskad.) Jag använder filmen för att förstå den värld som Afzelius verkade i och det är för mig väldigt intressant. Dessutom är det, mot slutet, även en väldigt gripande skildring av ett livsöde

Inget extramaterial ingår på denna DVD. Däremot medföljer ett litet häfte med lite kompletterande information.

:-)

torsdag 19 februari 2015

Days of Heaven


1998 släpptes Terrence Malicks The Thin Red Line. Då var det var 20 år sedan han senast hade regisserat en film, nämligen Days of Heaven (1978). Malick är ju känd för sin väldigt visuella stil och Days of Heaven är inget undantag. Bilderna är oerhört vackra och blir på något vis filmens själva essens. Storyn handlar mest om att skörda och så finns ett triangeldrama. Man skulle kunna tro att det sistnämnda är mer intressant än det förstnämnda men just för att bilderna är så vackra så blir skälva skördandet faktiskt mer intressant. Eller vackert. Ja, det låter oerhört märkligt men det är faktiskt så. Days of Heaven är mer en stämning än en fängslande historia. Som så ofta med Malick lyckas han skildra naturen (i brist på bättre ord) på ett sätt som ingen annan kan. Magnifikt!

Tyvärr finns Days of Heaven inte på nordisk Blu-ray. Denna DVD innehåller inget extramaterial.

:-)

torsdag 12 februari 2015

Heavenly Creatures


Ett av filmvärldens större mysterier är att den nyzeeländska splatterregissören Peter Jackson fick förtroendet att med världens största filmbudget göra The Lord of the Rings. En pusselbit till gåtan är Heavenly Creatures (1994). Filmen baseras på ett verkligt fall där två tonårsflickors urspårade relation slutade i mord. Flickorna skapar en fantasivärld och det är när den ska illustreras i bilder som Heavenly Creatures bjuder på riktigt snygga och smakfulla specialeffekter. Designade av det nybildade företaget Weta… Vägen till The Lord of the Rings startade väl här någonstans.

Dessvärre har jag lite svårt för Heavenly Creatures. Helt klart handlar det om en välgjord och udda film. Skådespeleriet är dock lite för gapigt och överdrivet för min smak. Jag är övertygad om att Jackson medvetet valt detta grepp för att ge filmen en viss känsla, men det är inte riktigt vad jag föredrar.

Utgåvan är en import så att filmen inte är textad på svenska är inte konstigt. Att det däremot inte finns någon textning är väldigt frustrerande. Extramaterialet består av en dokumentär på 30 minuter.

:-I

tisdag 10 februari 2015

True Romance - director's cut


True Romance (1993) är en av 90-talets bästa filmer och en av mina absoluta favoritfilmer! Det rör sig inte bara en fantastiskt bra film utan det var en film som jag såg första gången i precis rätt ålder (knappt 20 år gammal). Vissa filmer är väldigt starka inom vissa specifika områden men det som gör True Romance så speciell är att den är så bra inom så många områden. Grunden är det sanslöst tajta manuset signerat Quentin Tarantino. Ett manus han hade jobbat med under en lång tid. Till det fogas en rollista som är helt osannolikt bra. Jag minns fortfarande första gången jag såg filmen och när förtexterna rullade inträdde direkt känslan av att det här kan bara inte bli dåligt.

True Romance
är dessutom fruktansvärt rolig, faktiskt bland dom roligaste filmer jag sett. Men trots humorn och kitschen är den grundläggande kärlekshistorien inte ett dugg ironisk. Tarantino har skrivit berättelsen som en ultimat fantasi för en singelkille som jobbar i en serietidningsbutik (Tarantino jobbade ju i en videobutik). Om hur den sanna kärleken plötsligt stormar in och man drar ut på äventyr. Kitschigt och en smula over the top, visst. Men på allvar. Allt toppas dessutom med rätt brutal action samt med ett fantastiskt soundtrack! Det går egentligen att strössla hur många superlativ som helst över True Romance.

Det här är en engelsk importutgåva som saknar svensk textning vilket inte gör något då den har engelsk text. Extramaterialet är imponerande men samma som jag redan har på DVD. Det tunga partiet är hela tre kommentarspår varav alla är värda att lyssna på även om det första, med Christian Slater och Patricia Arquette ger minst. Nummer två är med regissören Tony Scott som ger många bra inblickar om inspelningen. Guldkornet där dock spåret med Tarantino där fokus ligger på manuset. Dessutom ingår fyra kortare kommentarspår (som varierar i längd 4-34 minuter) med Dennis Hopper, Val Kilmer, Brad Pitt samt Michael Rapaport. Jag brukar inte titta på bortklippta scener men här gjorde jag ett undantag. De är på 30 minuter och kan ses med eller utan kommentar med Tony Scott. Utöver detta är det ytterligare några smågrejer, exempelvis ett alternativt slut. Två saker är dock lite tråkiga. Dels är bildkvaliteten inte särskilt bra, tyvärr. Mindre viktigt är kanske att omslaget är relativt fantasilöst. ”unrated director's cut” på DVD är ju väldigt mycket snyggare.

:-D

söndag 8 februari 2015

A Most Wanted Man


Anton Corbijns redan bra filmer blir bara bättre och bättre! Den första, Control, var som sagt bra och nästa, The American, hade en riktigt skön stämning. Men bäst hittills är den senaste: A Most Wanted Man (2014). Filmen utspelas i Hamburg och temat är islamistisk terror. Filmens i princip enda svaghet är att engelska är det språk som talas trots att det är tyskar som porträtteras. Sånt känns rätt omodernt. Utöver det finns inte mycket att klaga på. A Most Wanted Man är en oerhört lyckad film i sin genre! Och denna genre, dvs. spion/underrättelse/terrorist, är något jag är väldigt svag för. Den spännande historien utspelas i en tung atmosfär och fotot är helt fantastiskt! Det tråkiga är dock förstås att i och med A Most Wanted Man tackar vi adjö till Philip Seymour Hoffman och hans karriär.

Mycket tråkigt att det inte ingår något extramaterial på denna Blu-ray.

:-)