onsdag 28 januari 2009

Benjamin Buttons otroliga liv


Frugan tycker att vi borde gå mer på bio så det slutade med att vi hamnade på David Finchers nya. I och med Zodiac konstaterade jag att Fincher är en regissör att hålla ordning på och efter att ha sett Benjamin Button är det något jag vidhåller. Däremot är den inte i klass med Zodiac och det skulle vara förbluffande om den kammar hem en Oscar för bästa film. Benjamin Button är en bra film men mest som en intressant och fascinerande idé.

Som för den som missat det hela går det ut på att Brad Pitts roll föds som en liten (äcklig) 80-årig gubbe för att rent fysiskt utvecklas baklänges och sluta som bebis. Jag gillar att detta på något vis inte är något som försöker förklaras utan det konstateras att han är speciell, minst sagt, att han lider av en åkomma. Samtidigt vet jag inte riktigt vad poängen är? Som tankeexperiment är det intressant att se och uppleva hur han i sin gubbkropp blir förtjust i en liten flicka (det är inte så illa som det låter, jag lovar), hur han föryngras och hon blir äldre, hur det är en viss tid i deras liv som dom matchar varandra bara för att sedan växa åt olika håll. Det är en fascinerande tanke och väldigt bitterljuv. Fast vad poängen med det hela är vet jag inte, försöker dom säga något om något?

Denna flicka som jag nämnde spelas för övrigt av Cate Blanchett som är mer fantastisk och strålande än hon någonsin har varit. Och hon brukar vara strålande! Pitt fungerar mindre bra men å andra sidan går hans roll mest ut på att med nollställd min gå omkring och betrakta sin omvärld. Och effekterna som har förvandlat honom till gammal och liten är helt enastående! Det ser perfekt ut så illusionen fungerar. Vilket är väldigt imponerande då det är så lätt att misslyckas med sånt och jag ser redan fram emot extramaterialet på Blu-ray. Filmen har verkligen bland dom bästa dataanimerade effekter jag sett! Och eftersom det är Fincher ser även all dekor och rekvisita lysande ut. Benjamin Button är en film där man tas på den där resan som tack och lov inte saboteras av taskiga effekter.

Tyvärr är Benjamin Button lite lång och innehåller en gräslig scen med en kolibri som återkommer då och då. Nu får jag en känsla av att jag är mer negativ än vad jag är så jag måste nog understryka att jag faktiskt gillar filmen! Den är på samma gång intressant, vacker och sorglig.

:-)

Inga kommentarer: