onsdag 28 januari 2009

Världarnas krig - 2-disc special ed.


Det är rätt konstigt att se War of the worlds just nu. Den enkla förklaringen var att jag aldrig såg den när den kom men när jag nyligen plöjde igenom PL:s samling kom på att jag borde kolla in den även om jag inbillade mig att det skulle bli ett inferno av specialeffekter och inte mycket mer. Vilket ju är lite märkligt eftersom Spielbergs science fiction-filmer de senaste åren faktiskt har varit bra! Men jag var inte sugen och kunde inte tänka mig att den ointressanta och daterade War of the worlds skulle kunna göras till en intressant film som jag skulle kunna bry mig om.

Spielberg löser dock detta dilemma på ett lysande vis genom att låta filmen inte handla om marsianernas invasion. Istället handlar det om den frånskilde pappan spelad av Tom Cruise som ska ta hand om sina två barn som han har en taskig relation till (bonuspoäng till att mamman spelas av Eowyn). Visst dyker marsianerna upp men till skillnad från hur det brukar vara får vi bara följa Cruise och hans barn när dom gör allt för att komma ifrån dessa. Det som gör det effektivt är att man aldrig får veta mer om vad som pågår än vad huvudrollsinnehavarna upplever. Och dom gör som sagt mest sitt bästa för att komma undan. Vilket dom såklart inte är ensamma om att vilja. Många scener handlar om denna flyktingvåg och sätter fingret på hur folk i kris beter sig, vissa blir hjältar andra blir egoister.

War of the worlds visar sig faktiskt vara Spielberg när han är som bäst. Det är spännande, det är fantastiska effekter men det handlar i första hand om människorna. Cruise är bra som vanligt men jag vet inte vad jag ska säga om dottern, spelad av Dakota Fanning. Å ena sidan är hon fantastisk och påminner om en ung Kirsten Dunst. Å andra sidan är hon så brådmogen och lillgammal att det nästan blir plågsamt.

Det jag gillar med specialeffekterna är att även om dom är så spektakulära som man kunde gissa känns dom väldigt äkta. Jag hade befarat snyggt men tråkigt men så är det inte. Det är riktigt rått! Filmens utseende känns väldigt mycket Spielberg med sina urvattnade färger, lite mjuka nästan suddiga ljussättning samt hur mycket han jobbar med svepande ljuskäglor.

Bildkvalitet och DTS-ljud är finfint. Skiva nummer två innehåller ett antal dokumentärer som tog sin tid att kolla igenom men som håller en bra nivå.

Strunta i att War of the worlds till synes handlar om marsianer som anfaller jorden. Filmen är mycket mer än så, det är en spännande, snygg och tänkvärd resa!

:-)

Inga kommentarer: