söndag 23 januari 2011

The French Connection


Var säkert 15 år sen jag såg The french connection (1971). Blu-ray är som sagt ett bra tillfälle att se om film (fast i just det här fallet vet jag inte om det stämmer, återkommer om detta).

The french connection blev rejält uppmärksammad när den kom. Den dokumentära stilen och skildringen av poliser som är beredda att låta ändamålen helga medlen var tydligen något nytt. Vilket gör den filmhistoriskt intressant samtidigt som det såhär 30 år senare är svårt att se det unika i den. Men det är en tajt 70-talsdeckare och det är ju aldrig fel. Vad jag gillar är hur pass ospektakulärt det är. Några ska ta in en leverans heroin, några andra ska försöka förhindra det. Det behövs liksom inte mer än så.

Det ingår två kommentarspår, ett med regissören William Friedkin och ett med skådespelarna Gene Hackman och Roy Scheider. Den amerikanska utgåvan innehåller dock irriterande nog mycket mer extra.

Grejen med den är utgåvan är dock bildkvaliteten, eller rättare sagt bristen av bildkvalitet. Friedkin har verkligen tappat huvudet. Tydligen har han fått för sig att filmen var för färgglad. Så vad han har gjort är att omvandla vissa scener till svartvitt och sen i efterhand färglägga dessa. Givetvis ser det för jävligt ut. Vad tänkte han? Lät det verkligen som en bra idé??? Sen babblar han om kvaliteten på Blu-ray och att filmen aldrig sett så bra ut... Fullständigt obegripligt. Filmen är bra men den här utgåvan är det verkligen inte.

:-I

Inga kommentarer: