torsdag 12 augusti 2010

Tigerland


Tigerland (2000) visade sig vara väl värd ett återbesök! Joel Schumacher hade tröttnat på svulstiga filmer och tog sig an en liten, nästan dogmaliknande, film. Man får följa ett antal soldater inför slutträningen innan dom ska skickas till Vietnam. Även om det inte förekommer något krig i filmen kan den inte bedömas som något annat än en renodlad krigsfilm. Allt fokuserar på utbildningsmoment, delvis praktiska men framförallt psykologiska. Hur officerarna försöker manipulera gruppen, tillintetgöra bråkmakare och hitta de naturliga ledarna.

Även om det inte var på den här nivån känner jag igen mycket från lumpen. Att själv ha deltagit i nåt som i alla fall till en liten del påminner om den här filmens tema gör att jag inbillar mig kunna bedöma den som väldigt pricksäker. Utöver den träffande skildringen av utbildningen får man även ta del av en rad moraliska frågor samt även gripande människoöden. Tigerland är faktiskt bättre än vad jag ville minnas!

Tyvärr är bildkvaliteten usel. Dassiga färger och en massa skräp. Det här är en sån film som verkligen borde restaureras och ges ut på blu-ray. Den korta dokumentären som medföljer bidrar inte så mycket om man lyssnat till Schumachers kommentarspår, vilket man bör. Han har en talang för såna!

:-D

Inga kommentarer: