torsdag 12 augusti 2010

Vittne till ett krig


I Vittne till ett krig (2009) (Triage) spelar Colin Farrell en krigsfotograf som i slutet av 80-talet återvänder hem till Irland från ”Kurdistan”. (Men vänta ett tag förra filmen jag såg, Tigerland, hade också Colin Farrel i huvudrollen... Det är en slump.)

Helt klart är att han varit med om mer än vad han vill berätta, varken för sin arbetsgivare eller för sin flickvän. Sekvenserna i Irland blandas med tillbakablickar från hans resor. Framförallt handlar det om väldigt starka krigsskildringar men det är även ett slags mysterium som rullas upp. Avslöjar inte mer än så. Tänkvärt och välspelat, en bra film!

Bilden är riktigt bra och ljudet är väldigt effektivt. Brukar störa mig på när explosioner är för lågt mixade eftersom alla som varit med när ett vapen avfyras vet att det låter rejält högt. Det har man tagit fasta på här och vid ett tillfälle höll jag på att flyga ur soffan. Men tyvärr saknas extramaterial. Skulle vara intressant att veta mer om manuset. Det känns lite som att det bygger på en roman.

:-)

Inga kommentarer: