måndag 23 juni 2008

München


Det har varit lite tunt med uppdateringar på sista tiden dels pga. en flytt och dels pga. fotbolls-EM. Men nu börjar det finnas lite mer utrymme för film känns det som. München tillhör en av dom där filmerna som jag såg för ett par år sedan, gillade, som nu finns på DVD för en spottstyver och som det känns som ett perfekt läge att se om. Efter massakern på israeliska idrottsmän vid OS i München 1972 beslutar Israel att mörda dom som låg bakom (eller det var i alla fall den officiella förklarningen till att man skickade ut ett team lönnmördare på en turné i diverse europeiska länder. ”Officiella” är för övrigt ett väldigt dåligt ordval då operationen var allt annat än officiell). Filmen följer detta team och fokus ligger på ledaren Avner som spelas av Eric Bana.

Det är lika bra att gå rakt på sak: München är en riktigt, riktigt bra film! Jag har fått höra från fler än en att den är seg och tjatig eftersom den i princip följer mönstret: Planera mord, utför mord. Planera nytt mord, utför. Osv. Jag tycker dock sånt är fascinerande och spännande så länge som det känns som trovärdiga skildringar och det är precis vad det gör. Och det känns dessutom extra trovärdigt med alla taffligheter som inträffar när dom ska utföra dåden. Pistoler som krånglar, förvirring kring om det är rätt offer. Filmens ämne är ju väldigt kontroversiellt av flera anledningar och filmen ställer ett antal frågor om rätt och fel. Styrkan ligger dock i att den inte försöker besvara frågorna. München spelar upp vad som hände och ger argument för olika ståndpunkter men lämnar utrymmet åt dig som tittare att dra dina egna slutsatser. Tänk om fler filmer kunde vara uppbyggda på det viset.

Bilden är klädsamt naturlig och DTS-spåret är maffigt. Tyvärr är det väl tunt med extramaterial. En introduktion av Spielberg samt en (?) kort dokumentär är det enda som bjuds.

:-D

Inga kommentarer: