onsdag 4 januari 2017

Berlin Alexanderplatz


Berlin Alexanderplatz
. Tja? Denna tyska TV-serie från 1980 visade sig vara något annat än vad jag hade förväntat mig. Så vad hade jag då förväntat mig? Inte mer än att serien har kultstatus och att dess regissör Rainer Werner Fassbinder väl är någon slags geni? Eftersom den utspelas i mellankrigstidens Berlin handlar den väl om nazismens framväxt, om angiveri och pogromer. För det finns väl inte andra berättelser att finna i denna tid?

Ja och nej. Alltså, det är lite märkligt att jag hade vissa förväntningar när jag i själva verket var noll påläst om denna märkliga berättelse. Alltså, nazismens framväxt finns där, men bara antydd i marginalen, bara i några få avsnitt. Det känns lite snyggt och befriande faktiskt. Just att det går att berätta andra historier från denna epok.

Berlin Alexanderplatz
är en roman av Alfred Döblin som publicerades 1929. TV-serien sträcker sig över 13 avsnitt samt ett fjortonde som är en slags drömsk epilog som om jag förstått saken rätt är författad av Fassbinder. Berättelsen börjar med att den småkriminelle Franz Bieberkopf släpps ur fängelse och sen får man följa hans liv och leverne, hans kamp för att tjäna sitt uppehälle utan att falla tillbaka på brottets bana. Det låter möjligen inte så väldigt spännande och bitvis är det inte det heller utan rätt segt. Men det finns något oemotståndligt med den sävlige men godmodige Bieberkopf, men kan inte låta bli att fundera på hur det ska gå för honom. Berättarstilen är knepig att återge eftersom det är så udda. Ibland är det väldigt suggestivt, ibland är det överdrivet teatralt och ibland naturtroget skådespeleri. Det här märkliga i kombination med den repetitiva musiken gör att Berlin Alexanderplatz mer känns som en förnimmelse. Om en viss tid och plats. Det är oerhört svårt att beskriva och bitvis är berättelsen som sagt seg, men ändå. Mycket udda.

För övrigt är Berlin Alexanderplatz inte bara en TV-serie utan även en biofilm. Den är filmad i 16 mm och i USA gick den 1983 upp på bio. Totalt 15 och en halv timme lång.

Den snygga men avskalade DVD-boxen innehåller sex skivor i såna där smala DVD-fodral. Serien ligger på skiva 1-5 och den sjätte innehåller extramaterial som består av dokumentärer på totalt ca: två och en halv timme. Mycket fokus ligger på restaureringen av filmen som gjordes inte detta släpp. Negativen var väldigt illa åtgångna och det innebär att bildkvaliteten trots restaurering är ytterst ojämn.

:-)

Inga kommentarer: