lördag 17 januari 2015

2014


Så var det dags att i vanlig ordning sammanfatta mitt filmår, dvs. vad jag skrivit om på den här bloggen. Totalt blev det 71 filmer (vilket inte riktigt stämmer då rekordmånga av dessa är TV-serier, inte filmer) vilket är en avsevärd minskning jämfört med 102 st. 2013 och 2012. Denna minskning har ett par mindre förklaringar (TV-serier tar längre tid, det var fotbolls-VM), men framförallt beror det på Dottern. Det finns helt enkelt inte lika mycket tid till film sen hon dök upp.

Nåväl, 71 st. varav 52 Blu-ray, 18 DVD och en bio. Det största är väl att jag tagit mig igenom Hitchcock – The Masterpiece Collection. Förra årets bästa är de nya filmerna Gravity och Återträffen samt klassikerna Rope och The Thing.

Annars har det som sagt blivit en hel del TV-serier. Fiktion såsom Game of Thrones säsong 2 och säsong 3, Mad Men säsong 6 samt Unsere Mütter, unsere Väter. Men även dokumentärer som Room 237, The Story of Film - An Odyssey, Civilisation, Cosmos – A Spacetime Odyssey. Det antagligen bästa jag sett under 2014 är för övrigt två dokumentärer på temat massmord: Shoah och The Act of Killing.

2014 blev året då jag såg filmer i 3D hemma. Nämligen, Gravity, 300 – Rise of an Empire samt Godzilla (dock inte Pacific Rim).

Förra årets besvikelse var att konstatera att Peter Jackson i och med The Hobbit – The Desolation of Smaug nu har förvandlats till George Lucas. Men apropå George Lucas så var en av höjdarna under 2014 att se en trailer för Star Wars som faktiskt bjuder på nyfikenhet och förväntan! Det ska bli riktigt intressant att se Star Wars – The Force Awakens i slutet på 2015. En annan film jag ser fram emot mycket är nya Bond: Spectre.

Just ja, under 2014 införskaffade jag en ny förstärkare.

Inga kommentarer: