tisdag 20 maj 2014

Bobby ”The Brain” Heenan – 2 disc set


Bobby ”The Brain” Heenan är en DVD från 2010 utgiven av WWE som skildrar karriären av den främsta managern inom wrestling. Det är såklart subjektivt men jag har å andra sidan aldrig hört någon som påstått att någon annan skulle vara bättre än Bobby Heenan. Har man inte koll på wrestling är det nog på sin plats med ett förtydligande: Att vara manager inom wrestling innebär inte att man på riktigt är manager för någons karriär utan det handlar om att spela en roll. Traditionellt har man använt managers i fall med elaka brottare som saknar talang för att snacka upp matcher. Släng in en manager som får sköta snacket så får brottare sköta sitt i ringen. Sen kan managern även störa under matchen genom att distrahera domaren, få in ett tjuvslag och så vidare.

Bobby Heenan var bra på att prata och irritera att han ofta var betydligt mer avskydd än de brottare han företrädde. Folk kunde verkligen inte få nog av att få se honom åka på spö i samband med match. Att vara irriterande och obstinat är hur lätt som helst. Men att vara det på ett finurligt vis så att folk verkligen retar sig på en snarare än att bli trött på en är en konstform. En konstform som Bobby Heenan bemästrade. Grunden till det är att han är extremt snabbtänkt och otroligt rolig. Just humorn är något som framträdde i rollen som ”The Brain” men ännu mer i intervjuer med personen Bobby Heenan när han inte spelade sin roll.

Något som han ofta ägnade sig åt var en slags skev argumentation som kunde vara svår att bemöta även om man vet att han hade fel. Det är som sagt jättelätt att bara kläcka ur sig något helt galet och poänglöst. Vad Bobby Heenan gjorde var att framföra argument som nästan håller ihop, vrida det lite och sen med sin snabbtänkthet bemöta motargument ibland helt logiskt, ibland med argument som bara följer hans egen logik. Jag roas extremt mycket av denna teknik och försöker mig då och då på att anamma den när jag vill driva lite med folk. Faktum är att jag föll för den redan från början och på högstadiet brukade jag ibland klämma in ett ”The Brain” i mitt namn när jag undertecknade saker.

Det som gör karaktären ”The Brain” så mångbottnad är att han anser sig vara smartare än alla, samtidigt som alla vet att han egentligen är en fegis och fuskare, samtidigt som han faktiskt ÄR smartare än de flesta. Bara inte så smart som han tror att han är. Att lyckas balansera det här vittnar om att personen Bobby Heenan faktiskt är smartare än de flesta.

Så till DVD:n. Första skivan innehåller en dokumentär om hans liv och karriär samt ett antal bonusklipp. Det som bjuds är förvisso intressant men det känns kort och inte så genomtänkt, tyvärr. Andra skivan innehåller matcher. Även om Bobby Heenan egentligen var en manager tvingades ha då och då gå matcher. Avslutningsvis följer två matcher där han är kommentator, en roll där hans snabbtänkthet och humor verkligen visade sig.

Min förstärkare gav ju relativt nyligen upp och jag har även haft problem med gamla DVD-spelare som köptes tillsammans med förstärkaren. Båda är av märket Argon och har en integrerad fjärkontroll. Att jag över huvud taget behållit spelaren beror på att den är regionsfri vilket gör att jag kan se amerikanska importer såsom denna DVD. Men nu gav spelaren upp så de sista två matcherna kunde jag inte se på DVD. Sån tur att jag har Royal Rumble 1992 på brittisk DVD. Sista matchen, "Gimmic Battle Royal" från WrestleMania X-Seven, fick jag dock se på youtube. Jaha, vad händer nu vid de extremt få tillfällen då jag känner mig sugen på att kolla på amerikansk import?

:-)

Inga kommentarer: