måndag 27 februari 2012

Rocky


Var säkert 15 år sen jag såg den första Rocky (1976). Jag har alltid försvarat den filmen, hävdat att det är en kvalitetsfilm som inte ska sammanblandas med uppföljarna. En ståndpunkt som i filmsammanhang inte är ett dugg kontroversiell. Men ändå, jag var lite nervös över att se om den för att se om hur det hela ligger till?

Det visade sig att jag hade både rätt och fel. Det är alltså en bra film, men den är lite, lite sämre än jag vill minnas. Visst är det en lite väl fantastisk historia om hur en avdankad gammal boxare får chansen mot världsmästaren. Det geniala med Rocky är dock att den historian nästan framstår som trovärdig. Nästan alltså. För om man djupanalyserar den fattar man att det inte skulle kunna hända. Presentationen är sådan att man ändå köper det hela, där och då. Stallone är faktiskt riktigt bra som småkorkad boxare. Det här var innan 80-talet då han blev ett varumärke som tävlade med Schwarzenegger. Å andra sidan är det nästan lite parodiskt hårdkokt amerikansk östkust. När jag tittar på Rocky får jag en lätt förståelse för påståendet om att Star Wars dök upp som en frisk fläkt i en otroligt grå och cynisk amerikansk filmkultur. (Själv gillar jag ju båda dessa sidor.)

Det är omöjligt att kritisera en film för att vara klyschig när det handlar om saker som blev klyschor tack vare filmen ifråga. Tänker förstås på träningssekvenserna i upptakten till matchen. Äh, Rocky är helt enkelt en bra boxningsfilm! Det räcker så.

Bildöverföringen är tyvärr dock inte så bra. Givetvis får man inte ha för höga krav på en film som har över 30 år på nacken. Men jag har ändå sett bättre resultat på andra gamla filmer. Att det inte ingår något bonusmaterial till denna ikoniska film känns rätt obegripligt.

:-)

Inga kommentarer: