måndag 26 december 2011

Smurfarna


Vafalls? Låt mig förklara... Under min uppväxt läste jag väldigt mycket serier. Europeiska serier. Såsom Tintin och även Smurfarna. När det gäller smurfarna var dock samlandet av plastfigurerna det viktigaste. Jag var fullständigt besatt av dom! Tittade i kataloger och drömde om vilka smurfar jag skulle skaffa... Växte väl ifrån det där så småningom men det går inte att komma ifrån att smurfarna var väldigt viktiga för mig under en del av mitt liv.

Så när det kommer en film med smurfarna får jag en känsla att jag borde titta på den, bara för att. Till skillnad från Tintin förstod jag dock att detta antagligen inte är något att ha. Men tanken på att om inte annat få se en dataanimerad version av smurfbyn räckte för att jag skulle ge det hela en chans.

Det skulle jag inte ha gjort för Smurfarna (original The Smurfs) (2011) är verkligen en vidrig film! Jag har väl egentligen inga belägg för påståendet jag nu kommer att göra men det struntar jag i. Att göra film baserat på andra förlagor oavsett om det handlar om böcker, serier etc. har ju Hollywood alltid hållit på med. På senare år har jag fått känslan av att man blivit betydligt mer mån om att hålla sig till förlagan, att det är nästan viktigare att filmen innehåller rätt detaljer än att den fungerar som film. Till skillnad från förr där man snarare lånade några karaktärer från en förlaga och sen gjorde en dussinfilm och på kuppen retade upp alla fans av förlagan.

Smurfarna tillhör den varianten. Inte för att jag är något jättefan av originalet men jag stör ihjäl mig på vad dom har gjort. Givetvis kan filmen inte utspela sig i smurfbyn utan istället handlar det om hur en handfull smurfar råkar hamna i New York av alla ställen och sen försöker ta sig hem. En story som inte har något med smurfarna att göra egentligen utan det kunde handla om vilka varelser som helst. Filmen är späckad med en massa idiotiska actionscener och humor som är fruktansvärt taffligt genomfört. Smurfar som spelar rock och åker skateboard? Alltså jag fattar att det här är för barn men jag kan inte se att ett barn tycker att det här är kul. Hur kul är det till exempel att smurfarna blir bekanta med ett par där kvinnan är gravid och mannen har funderingar över vad faderskapet ska innebära? Vilket får väldigt stort utrymme. Vem vänder man sig till där? Det hela är gräsligt missriktat.

Det ingår extramaterial men det har jag ingen som helst lust att se. Bildkvaliteten är bra men smurfarna är inte något vidare animerade så det ser inte bra ut.

:-=

Inga kommentarer: