tisdag 20 december 2011

Drive


En ny trend verkar vara född. En trend som går ut på att jag och ABR ser Nicolas Winding Refns filmer när dom går upp på bio. Den startade med Valhalla rising men det är väl först nu i och med Drive (2011) som man kan tala om en trend? Hur som helst. Jag är som sagt ett stort fan av Refn. Hans filmer är inte per definition mästerverk men man vet att det kommer att vara något udda och överraskande. Samt våldsamt.

Huvudrollen utgörs av en namnlös mystisk man som jobbar dels som bilmekaniker och dels som stuntförare i filminspelningar. Vill inte spoila storyn men man kan säga att han blir indragen i en situation som han har väldigt svårt att ta sig ur. Som en fluga i ett spindelnät som ju mer den sprattlar ju mer trasslar den in sig.

Castingen är utmärkt och jag kan inte låta bli att tycka att Carey Mulligan skiner lite extra starkt för hon är verkligen fenomenal! Annars är det som vanligt med Refn: Oförutsägbart, musiken spelar en stor roll och som sagt väldigt våldsamt. (Samt strippor.) Kan tänka mig att många stör sig på filmens långsamma tempo men efter Valhalla rising har jag svårt att komma med såna invändningar... Det är kul med en regissör som förvisso bär med sig vissa karaktärsdrag men vars filmer ändå alltid är så olika.

Hittade förresten en alternativ poster som är väldigt mycket mer läcker än den officiella.

:-)

Inga kommentarer: