tisdag 16 augusti 2011

Oliver Stones Vietnamtrilogi




Inledningsvis: Nej, Oliver Stone har inte gjort någon trilogi om Vietnamkriget. En trilogi är en historia som berättas i tre delar. Däremot har Stone gjort tre filmer som utspelas under Vietnamkriget.


Platoon

Plutonen (1986) är en av de bästa krigsfilmer som gjorts! Apocalypse now är förvisso den bästa filmen som utspelas under Vietnamkriget men den bästa skildringen av kriget i sig finns i Plutonen! När jag angående Vietnamfilmer skrev om min övergående fascination för det ”barnsliga” andra världskriget och istället övergick till det mörkare Vietnamkriget är Plutonen den absolut viktigaste orsaken. Det här är en film som jag sett hur många gånger som helst och den blir ändå bara bättre och bättre.

Stone bestämde sig för att göra en film som skildrar hans upplevelse som infanterist och det är precis vad filmen gör. Den skildrar soldatens vardag och den är otroligt genomtänkt och realistisk. På detaljnivå!

Jag importerade den amerikanska utgåvan då den var regionsfri. Bildkvaliteten är mycket bra! Dessutom ingår två kommentarspår som en massa annat extra. Inget att klaga på. Möjligen är omslaget inte 100% men det är en helt ok version av den klassiska postern och inget att gnälla över.

:-D


Born on the Fourth of July

Om Plutonen är Oliver Stones film om hur det var att strida i Vietnam så är Född den fjärde juli (1989) filmen om hur det är att komma hem. Om hur veteranerna behandlades. Där 68-rörelsen tog avstånd från dom eftersom dom var emot kriget samtidigt som många konservativa ifrågasatte insatsen då man inte lyckades vinna. Vilket såklart ledde till stor bitterhet. Det är en intressant och viktig film. Om hur en nation skickar folk för att offra sig och sen spottar på dom när dom kommer tillbaka. Den baseras på verkliga händelser och Tom Cruise är fenomenal som den allt bittrare veteranen Ron Covic.

Bildkvaliteten på denna Blu-ray är inte lika bra som i Plutonen dock. Det ingår ett kommentarspår samt en dokumentär. Jag gillar inte omslaget men det var så det såg ut när man försökte sälja filmen med hjälp av Cruise.

:-)


Heaven & Earth

Den tredje filmen, Himmel och jord (1993) är i jämförelse med de två första relativt bortglömd. Här ligger fokus på att skildra kriget från det vietnamesiska perspektivet. Återigen handlar det om verkliga händelser och personer. Man får följa Le Ly från att hon växer upp som liten flicka i en avlägsen by, till när kriget kommer och när hon till slut flyttar till USA. Ett fascinerande levnadsöde!

Filmen är väldigt melodramatisk och har en storslagen ton och känns lite teatral i jämförelse med den nedtonade Plutonen. Men jag tycker inte att det stör så mycket utan vill rekommendera den här lite bortglömda pärlan. Framförallt scenerna när Le Ly är nyinflyttad i USA med den totala kulturkrocken är både geniala och oförglömliga.

Filmen finns bara på DVD och jag köpte en amerikansk import. Återigen ingår ett kommentarspår samt även några bortklippta scener. Omslaget tycker jag är fantastiskt snyggt!

:-)

Inga kommentarer: