måndag 16 maj 2011

Tron - two movie collection - steelbook


Egentligen är Tron Legacy (2010) en sån film som jag normalt skulle hyra, inte köpa. Men när den dök upp i en plåtlåda där dessutom originalet, Tron (1982), ingick kunde jag inte låta bli ett köp. Vilket så här i efterhand känns rätt, det känns bra att ha dessa två filmer i samlingen!


Tron

Tron är en märklig film. Det känns som att så länge som jag varit intresserad av film så har Tron funnits där någonstans i bakgrunden. Man har sett bilder från den, sett sekvenser. Och det har refererats till den. För en handfull år sen hyrde jag filmen för att täppa igen min kunskapslucka och jag antar att det var strax innan jag drog igång den här bloggen? Vill minnas att jag gillade designen men tyckte att den var måttligt underhållande.

När jag nu ser om Tron tycker jag faktiskt att den är rätt bra. Akilleshälen är självfallet de taffliga datanimationerna. Vilket känns lite taskigt att framhålla då det är med dagens mått som effekterna ser taffliga ut. Betänker man att dom gjordes för nästan 30 år sen inser man helt plötsligt hur otroligt revolutionerande de var för sin tid! Effekterna i sig men även tankarna som låg bakom, om cyberspace är så här i efterhand även de väldigt imponerande för sin tid!

Plus att jag rent estetiskt är väldigt svag för starka färger på en svart botten... Och det är ju precis vad Tron erbjuder! Sen går det inte att komma ifrån att den bitvis är lite töntig och att vissa effekter som sagt är svåra att ta till sig idag. Men man får försöka att bortse från dessa saker vilket faktiskt är fullt möjligt.

Bildkvaliteten är riktigt bra för en gammal film! Det ingår 10 minuter nytt extramaterial. Dessutom ingår en (gammal) 90 minuter lång dokumentär som är riktigt sevärd. Plus en massa andra smågrejer. Som om inte det var nog ingår även ett intressant kommentarspår!

:-)


Tron: Legacy

Behövs verkligen en uppföljare till Tron? Varför inte? Att realisera den coola designen med dagens nivå på specialeffekter är väl en bra idé? Faktum är att jag inte trodde så mycket på filmen men jag blev positivt överraskad! Att benämna en film som ”snygg” säger egentligen inte så mycket men det är precis vad jag tänker säga. Tron: Legacy är nämligen sjukt, sjukt snygg! På ett unikt vis! Det finns ingen film som ser ut på det här viset och jag tycker att det är otroligt läckert! Jag gillar egentligen inte Daft punk men deras musik passar verkligen perfekt. Någon har beskrivit Tron: Legacy som en lång, snygg rockvideo. Det håller jag med om. Och jag menar det som en komplimang!

Att filmen är så läcker gör att jag är beredd att ignorera de töntiga inslagen, att storyn inte håller ihop och att filmen blir tråkig mot slutet. Designen och känslan är tillräckligt för att jag förlåter Tron: Legacy för allt detta!

Bild och ljud är sylvasst vilket bidrar till känslan. Extramaterialet består av 30 minuter ointressanta dokumentärer.

:-)

Inga kommentarer: