måndag 5 juli 2010

The Wolfman


Jag har ingen som helst relation till Universals klassiska monster The Wolfman. Eller, jag har köpt på mig en box med fyra Wolfman-filmer som jag inte orkat se. Borde väl ha gjort det som uppvärmning inför nyinspelningen, The Wolfman (2010), men så blev inte fallet.

Man kan i alla fall inte klaga på castingen. Ingen känns väl mer rätt som varulv än Benicio Del Toro? Däremot gör han en väldigt platt insats. Vilket kanske är meningen? Det är det här som är ett av problemen med The Wolfman, jag har ingen aning om vad vill åstadkomma med filmen? Det är rörigt. Det som dock fungerar är miljöerna vilka är läckert gotiska. Och jag antar att varulven fungerar ok. Man har valt att i stort behålla den klassiska looken vilket gör att den ser lite töntig ut. Men i stort fungerar det. Tyvärr lider filmen av samma problem som Daybreakers. Man har gjort en tråkig och förvånansvärt blodig action av det hela. Jag hade föredragit en mer återhållsam och psykologisk studie av en väldigt tragisk figur. Istället fläskar man på och vissa våldsamheter känns mer onödiga än chockerande. Specialeffekterna är välgjorda med undantaget för några fruktansvärt usla dataanimationer som ser ut som en misslyckad Gollum.

Den version som jag sett är den s.k. unrated vilken är 20 minuter längre än bioversionen. Hur dom står sig mot varandra vet jag inte men det man brukar klippa bort är de lite mer långsamma scenerna. På skivan medföljer ett gäng dokumentärer och ett alternativt slut men det är inget jag spanat in.

The Wolfman är en poänglös film, en tråkig film och man orkar inte ens njuta av de läckra miljöerna.

:-(

Inga kommentarer: