onsdag 14 juli 2010

Percious


Nu ska vi se här. Precious (2009) handlar om en gravt överviktig svart tonåring i ghettot som är gravid med sin far, har ett tidigare barn med honom som heter Mongo (eftersom det är utvecklingsstört) och en mamma som misshandlar henne och kräver socialbidrag snarare än studier. En riktig skrattfest med andra ord!

Saken är den att det blir för mycket misär och det hela känns lite väl avlägset för att man riktigt ska kunna identifiera sig med huvudrollen Precious. Och det blir nästan lite plastig feelgood när hon och andra tjejer med olika problem får den där läraren som är sååå bra, som SER dom, som dessutom är skitsnygg.

Men. Filmens sista tredjedel lyckas vara så fruktansvärt skarpsinnigt brutal att man häpnar. Den där mamman framstår som en av de mest vidriga personer man sett på film. (Noterbart är även att en svarthårig osminkad Mariah Carey gör en roll som socialsekreterare och ser ut som en liten hob.)

Extramaterialet består av några korta dokumentärer.

Precious är förvisso eländesfrosseri. Men i detta levereras några riktigt bra skådespelarinsatser. Att den är sevärd betyder inte att det är en film som jag vill se om.

:-)

Inga kommentarer: