måndag 19 april 2010

Lawrence av Arabien - restored version


Lawrence of Arabia (1962) ser jag inte bara för att den utspelas under första världskriget utan även för att det är en klassiker som jag tycker att jag borde ha sett. Tidigare har jag bara sett delar av den.

”Storfilm” är väl ett begrepp som inte längre är relevant på samma sätt som förr? Hur som helst är den här filmen själva definitionen av begreppet. Historiskt, bra skådisar, massor av statister och oändligt lång! Just det, även pampig musik! T.E. Lawrence är en komplex figur ur historien som det dessutom råder olika uppfattning om. Den här versionen kan säkert anklagas för att vara glorifierande och det är den. Samtidigt ställer filmen frågor om rätt och fel och Lawrence själv framstår inte särskilt sympatisk.

Vad handlar det om? I korthet: Första världskriget, den brittiske officeren T.E. Lawrence organiserar och uppviglar arabiska stammar mot Turkiet, som Storbritannien var i krig med. Gör han detta med syftet att ena och stärka araberna eller handlar det om brittiska imperialistiska syften? Frågan är komplex och något entydigt svar varken ges eller finns.

Som nämnts är det riktigt storslaget med hundratals statister i vissa krigsscener. Och jag gillar att filmen är så lång och att det blir en paus mitt i med svart bild och musik!

Lawrence av Arabien är en av de där klassikerna man bör ha sett. Underhållande är den dessutom och den här restaurerade utgåvan har väldigt bra bildkvalitet!

:-)

Inga kommentarer: