söndag 29 november 2009

The Ultimate Matrix Collection


(Såg filmerna för ett tag sedan men fastnade i det digra extramaterialet. Har därför bestämt mig för att bara ta del av valda delar av denna oöverstigliga mängd av bonusar och gå vidare.)

Just Matrix är såna filmer som man verkligen ser fram emot att se i HD så jag blev väldigt besviken när det visade sig att filmerna i Norden släpptes i separata fula utgåvor. Tack och lov är den amerikanska utgåvan regionsfri så jag importerade den. Riktigt snygg är den även om den inte är lika snygg som DVD-boxen som är bland de snyggaste boxar som finns (se slutet av detta inlägg)! Innehållet är dock detsamma vilket kanske är lite trist, å andra sidan är det viktigaste att få se filmerna i HD.

Tillsammans med Lord of the Rings var Matrix något som gav mig tillbaka hoppet när det gäller cinéma fantastique. Kring millennieskiftet hade jag fått för mig att jag blivit för gammal för denna sorts film eftersom jag inte längre verkade känna den där gamla entusiasmen. Dom här två trilogierna visade dock att det inte alls var så att jag blivit för gammal utan att det snarare handlade helt enkelt om att det under en tid gjordes för dåliga filmer. Som helhet har Matrix i och för sig en hel del svagheter men det är inte poängen. Poängen är att det var kul med spektakulära sviter där man gick och längtade efter och spekulerade om nästa kapitel.


Matrix

När jag ser om den första filmen blir jag förbluffad, av flera skäl. Till att börja med över hur pass bra den är! Matrix (1999) har drabbats lite av det där vanliga symptomet som kan uppstå när man bjuder på något helt nytt och unikt. Det förvandlas till klyschor och det blir svårt att förhålla sig till grunden. Lite så är det med Matrix men lyckas man bortse från det finns en grymt bra film i botten! Snygg, smart, bra action, unik!

Det är helt otroligt vad mycket bröderna Wachowski lyckades få igenom. Jag begriper fortfarande inte hur dom sålde in idén och fick grönt ljus? För på pappret är Matrix en riktigt knepig film som borde skrämma bort rädda producenter. Jag menar: ”Vi ska göra en film som går ut på att hela världen egentligen är en datorsimulation och alla människor är dataprogram. Filmen ska innehålla lika delar ultravåld, existentiella frågeställningar, kung-fu och serietidningsdialog. Jo förresten, vi ska även filma med en helt ny kamerateknik som gör att vi kan panorera stillbilder. Till detta behöver vi en stor budget. Och, jo vi tänker oss att det här är fösta filmen i en svit så den får inget riktigt slut.” Bravo!

:-D


Matrix Reloaded

Där de flesta som uppskattar den här typen av film enas om att den första filmen är riktigt bra är enigheten till uppföljaren Matrix reloaded (2003) inte lika stor. Själv tillhör jag dom som gillar den! Det betyder dock inte att jag är omedveten om dess svagheter. Första halvan är rätt seg med på tok för mycket kung-fu och fula dataanimationer (Neo vs. Smiths). Och även episoden i Zion är lite seg om än nödvändig.

Men sen händer något. Scenen med Merovingian är lysande och på den följer den mest spektakulära biljakt som någonsin filmats. Diggar den skarpt! Sen fortsätter det med inbrottet i Källan och en välbehövlig temposänkning med den intressanta scenen med Arkitekten. Riktigt bra!

:-)


Matrix Revolutions

Den tredje akten i trilogin, Matrix revolutions (2003) börjar bra med Tågmästaren och klubben Hell. Men sen går det utför. Det finns en hel del bra grejer i den men det hela förvandlas till en soppa. Scenen när maskinerna anfaller Zion misslyckas totalt då den i och för sig är spektakulär men samtidigt är mördande tråkig. Precis samma sak gäller Neos slutliga uppgörelse med Smith.

Sen kan jag inte låta bli att irriteras över en sån sak som att en Sentinel i första Matrix är ett livsfarligt hot mot ett skepp, ett faktum som är grunden till ett antal bra och spännande scener i den filmen. Vid det här laget har man dock struntat i detta och helt plötsligt är hundratals Sentinels på jakt efter ett skepp på sin höjd bara lite svettigt.

:-I


Animatrix

Wachowskis gillar anime och en stor del av bildspråket i Matrix har tagits från den världen. Så dom tyckte att det var en bra idé att efter framgången med den första filmen låta ett antal stora namn göra små kortfilmer som utspelas i Matrix-världen och ge ut dem under namnet Animatrix (2003). Dessa kortfilmer samlas på en (DVD) skiva och resultatet är oerhört blandat både vad gäller kvalitet och stil. Själv är jag kanske inte så road och tyckte nog att bonusmaterialet om anime som fenomen samt bakgrunden till de olika konstnärerna var mer intressant än kortfilmerna i sig.

:-I


Det känns kul att konstatera att både bild- och ljudkvalitet är i absolut toppklass! Matrix i HD är en fröjd för ögat! Och förpackningen är riktigt snygg. Stilren, lite lyxig och de där tunna omslagen som amerikanska Blu-ray ibland har som gör att boxen inte blir klumpigt tjock.

När det gäller extramaterial finns en hel del att säga. Det är mycket men tyvärr är det ojämnt. Jag vet inte hur man räknat men någonstans läste jag att det är mer än 30 timmars extramaterial som ingår. Jag är beredd att tro det. De tre filmerna innehåller två kommentarspår var, ett med två filosofer som gillar filmerna och ett med två kritiker som ogillar dom. Originellt! Första filmen har dessutom ytterligare två spår. Sen följer en galen mängd dokumentärer som fördelas dels på skivorna med filmerna och dels på de bonusskivor som följer med. Det är rent vansinne. Det lite tråkiga är att när jag plöjde detta (för några år sedan) var att det är så ojämn kvalitet. Det finns massor av intressant men det finns även oändliga mängder scener med folk som hänger i sele utförandes spektakulära kung-fu hopp. Lite redigering hade varit på sin plats.

Visst är det lite synd att det inte ingår något nyproducerat extramaterial. Men bortser man från det och bara tittar rakt upp och ned på den här boxen är det tummen upp! Precis så här ska man göra! Ta några filmer som hänger ihop, fixa en utgåva med ypperlig prestanda, krydda med en massa extramaterial och förpacka det snyggt. Här kan man snacka om att helheten är större än summan av beståndsdelarna!

:-D



Passar på en liten bonusbild på DVD-boxen. Har man inte Blu-ray är det här något man bör skaffa. Inte bara för att den är galet snygg. (Innehållet är detsamma som i Blu-ray-boxen.)


Inga kommentarer: