söndag 8 mars 2009

Syriana


När jag för några år sedan såg Syriana stod det klart att det rörde sig om en mycket bra film. Men det är så mycket som pågår i den, så många stickspår att den lämpade sig utmärkt för att se om, vilket jag nu gjort.

Det har kommit ett antal såna här globaliseringsfilmer som försöker visa på att trots kulturella och geografiska avstånd hänger vi alla ihop. I Syrianas fall är det den globala oljeindustrin som står i fokus och man får följa affärsmän, politiker, arabiska prinsar, CIA-agenter, arbetare vid oljefält osv. osv. Filmen lyckas synnerligen väl med att knyta ihop de olika historierna utan att göra det överpedagogiskt. Och med tanke på hur mycket som pågår är det ett under att filmen inte blir rörig, vilket den beskyllts för. Men det är den inte alls. Det gäller bara att inte tappa koncentrationen! Utöver den stora berättelsen finns även ett antal mer personliga, familjerelaterade historier inklämda. Antagligen finns de där för att skänka lite mänsklighet till det hela. Men även om de inte på något sätt är dåligt berättade känns de nästan lite överflödiga.

För Syriana är otroligt intressant ändå. Skildringen av den smutsiga oljebranschen och hur den har sån enorm betydelse för vår värld, för stater och politiska system och i slutändan för den lilla människan är tillräckligt viktig. Jag gillar inte när någon påstår att viss musik eller en viss film är viktig för det låter så fel och stämmer oftast inte. Syriana är dock ett undantag. Jag tycker faktiskt det är en film som det är just viktigt för många att se eftersom det faktiskt är en film som förklarar så mycket om världen vi lever i.

Ett par korta halvdana dokumentärer ingår som extramaterial.

:-D

Inga kommentarer: