onsdag 4 mars 2009

Hellboy - 2 disc director's cut / Hellboy II - The Golden army - 2 disc special ed.



Såg Hellboy för några år sen när den kom och tyckte att den var rätt underhållande. När DVD:n väl sjönk i pris köpte jag men det blev en sån där film som åkte rakt in i hyllan. Plockade fram den nu eftersom det kändes som en bra uppvärmning inför genomtittningen av uppföljaren.


Hellboy

Premissen i Hellboy är lite halvkul. Demon från helvetet har gått över till motståndarsidan, de ”goda”, och jobbar inom en hemlig statlig organisation vars uppgift är att bekämpa paranormala hot. Ron Pearlman är riktigt bra som den muttrande, barnslige men ändå välmenande röda demonen som mest av allt verkar gilla att dricka öl men som ändå tar sitt jobb på fullaste allvar. Just bitarna med hans svartsjuka och hans barnsliga reaktion när tjejen han är intresserad av träffar en annan tillhör det bättre i filmen och skänker en ”mänsklig vinkel”. Mindre roligt är de upprepade slagsmålsscenerna som går ut på att Hellboy ska puckla på demoner. Filmen är lite rolig, är coolt designad, är rätt fånig och lite tjatig. En medelmåttig film med andra ord.

Bildkvaliteten är helt outstanding för att vara DVD och DTS spåret är spektakulärt. Guillermo del Toro gillar tydligen extramaterial och filmen är fullpackad med dokumentärer och annat smått och gott. Höjdpunkten är dock antagligen kommentarspåret med Guillermo del Toro. Killens entusiasm är smittsam och det är nästan en större behållning att se filmen med detta än utan.

Hellboy är en rätt underhållande parentes som dock var en språngbräda för Guillermo del Toro som ledde in honom på vägen mot bättre filmer...

:-I


Hellboy II – The Golden army

... såsom uppföljaren: Hellboy II: The golden army. Den här köpte jag på Blu-ray utan att ens ha sett den. Det jag hade läst om hur visuellt spektakulär den skulle vara tyckte jag räckte för att motivera ett inköp.

Och spektakulärt är det verkligen! Helt otroligt! Den här filmen är väldigt mycket mer än den första och Guillermo del Toro har verkligen släppt loss fullständigt när det gäller monster och miljöer. Det här måste vara en av de visuellt sett mest spektakulära filmer jag någonsin sett, som någonsin gjorts. Filmen känns mycket mer som Guillermo del Toro skapelse än den första. Vilket får mig att undra lite eftersom han i den första pratar så enormt mycket om att Mike Mignolas (skapare av serien som filmerna baserar sig på) design är så otroligt viktig, att han följt den för att göra filmen till vad den är. Något liknande kan han inte hävda när det gäller uppföljaren... För här är det verkligen Guillermo del Toro för hela slanten. Tänk Pan’s labyrinth i kubik. Minst. Och för att skapa dom bisarra monstren har dom så långt som möjligt använt sig av masker och dräkter, inte dataanimationer. Vilket gör att det ser fantastiskt ut! Och det blir inte sämre av att vissa dräkter måste vara de mest avancerade och levande som någonsin tillverkats.

Även om det är en otroligt visuell film är bildkvaliteten inte så där vassaste vass som man kanske skulle kunna tro. Men det är ingen stor sak och filmen ser såklart fantastisk ut i HD. På fronten extramaterial har dom överträffat sig sen sist och skivan är verkligen sprängfylld av saker och ting. Dessutom ingår två kommentarspår varav jag bara pallade med det med Guillermo del Toro som har så mycket att säga att han skulle behövt ytterligare ett. Det andra, med skådisarna, provlyssnade jag bara på.

Hellboy II är precis som sin föregångare inte en perfekt film. Den är lite för fånig. Men för den som gillar fantasy är den obligatorisk!

:-)

Inga kommentarer: