söndag 22 mars 2009

Massakern i Katyn / Den slutgiltiga lösningen



WWII-massmord double feature! Helt plötsligt står två filmer som jag inte hört talas om tidigare på detta tema i hyrhyllan. Man hyr.


Massakern i Katyn

Inte så ofta man ser polsk film. Filmen handlar om en (verklig) massaker på polska officerare utförd av röda armén. Om vad som ledde fram till händelsen samt eftermälet där Sovjet skyllde det hela på tyskarna. Det intressanta med filmen är dels att man så sällan sett skildringar av den ryska delen av ockupationen av Polen. Och det blir lite speciellt då filmens fokus ligger på att det ska avslöjas att det var minsann var ryssarna som låg bakom och att tyskarna faktiskt är oskyldiga. Perspektivet är lite ovant.

Tyvärr lider filmen dock av att vara ganska rörig och i ett läge kommer ett fullständigt obegripligt tidshopp som får en att sitta och klia sig i huvudet. Framsidan vittnar om priser och tyvärr känns det lite som att en sån här film automatiskt får lite extra belöning bara för att ämnet är angeläget. För så bra är den inte. Dock sevärd pga. ett annorlunda grepp.

Extramaterial saknas.

:-I


Den slutgiltiga lösningen

Vilken sjukt billig framsida. Hakkorstricket, SS-uniformer och så namnbyte från originaltiteln ”Amen” till det klatschiga ”Den slutgiltiga lösningen”.

Det här rör sig om ännu en gammal tysk tv-produktion med Sebastian Koch i nasseuniform som ges ut på DVD. Men upplägget är intressant och baserar sig på verkliga händelser: Huvudpersonen Kurt Gerstein arbetar inom SS bl.a. med frågor om desinfektion och avlusning vilket leder till att han mot sin vilja får ett antal riktigt smutsiga ärenden på sitt bord... Att ha ihjäl oskyldiga människor stämmer dock inte med hans kristna värderingar varpå han försöker berätta för världen om Förintelsen via den svenska (!) ambassaden samt framförallt via Påven. Just det sistnämnda innebär att filmen precis som Katyn känns fräsch då den behandlar en sida av andra världskriget som inte fått så mycket uppmärksamhet tidigare. En stor del ägnas åt det katolska förhållandet till nazismen, allt från deras kamp mot mördandet av förståndshandikappade, deras svek mot judarna samt deras ambivalens mot en regim som å ena sidan är långt från gudfruktig men som å andra sidan just håller på och besegrar den ogudaktiga kommunismen. Lägg därtill det faktum att den tyska armén fanns på plats i Italien vid tillfället. Finns mycket kritik att rikta mot den katolska kyrkan men det går inte att förbise vilken knepig situation den befann sig i.

Filmen är alltså intressant! På minuskontot finns att alla pratar engelska (känns så passé) samt att det ibland känns lite väl teatraliskt. Men bara ibland.

Stereoljud och avsaknad av extramaterial vittnar inte direkt om någon lyxprodukt.

:-)

Inga kommentarer: