tisdag 3 februari 2009

The Ice Storm


Befinner mig som sagt i en fas där jag ser om gamla godingar. I fallet med The ice storm visade det sig vara synnerligen lyckat eftersom jag hade glömt det mesta. Mindes mest swingersscenen med bilnycklarna samt att det var ett himla oväder.

The ice storm innehåller dock mycket mer än så! Amerikansk förortsmedelklass med ångest är ofta ett tacksamt ämne att göra film på och så även här. De flesta relationerna verkar vara mer eller mindre dysfunktionella och de flesta rollerna verkar bära på någon slags besvikelse. Som jag ser det är filmens egentliga kärna sex i allmänhet och sexuella tabun i synnerhet. Ang Lee lyckas faktiskt med balansnumret att visa upp en del rätt urflippade saker på ett ganska vackert vis. Och filmens utseende i sig är givetvis fantastiskt som det brukar när Ang Lee står för regi. Som så ofta tjatar jag lite om hur bra skådisarna är och det är dom även här! Som en parentes är det kul att se en ung Spiderman och en ung Frodo på rollistan.

Bildkvaliteten är sådär men ljudet bra och är en viktig komponent i att förmedla stämningen, framförallt i de scener där vädret spelar en central roll. Tyvärr saknas extramaterial och dessutom är framsidan gräsligt ful.

Jag tycker att Ang Lee har tappat lite på sista tiden men The Ice storm är en påminnelse om vad han kan. Antagligen är det hans bästa film!

:-)

Inga kommentarer: