måndag 9 februari 2009

Fula, skitiga & elaka


Den italienska filmen Brutti sporchi e cattivi som på svenska fått titeln Fula, skitiga och elaka brukar dyka upp på en och annan lista över 70-talets bästa filmer vilket har fått mig lite nyfiken. När baksidetexten beskriver en film från sydligare breddgrader med klyschan ”mustig” kan det vara skäl att låta varningsklockorna ringa. Men i det här fallet är det en fullständigt adekvat benämning då Fula, skitiga och elaka är just väldigt, väldigt mustig... Filmens titel träffar mitt i prick. Man får följa en enorm familj där alla är mer eller mindre fula, skitiga och elaka. Filmens poäng verkar vara att stapla så mycket snusk och elakheter som möjligt och den lyckas väl. Det var länge sen jag såg en så sjuk film. Filmer där alla går omkring och skriker och bråkar blir lätt påfrestande men här fungerar det rätt väl och faktum är att den innehåller många riktigt roliga om än sjuka scener.

Bildkvaliteten på denna DVD är bra även om det är synd att det inte ingår något extramaterial. Ljudet är i mono och filmen är förpackad i en snygg pappkartong.

Fula, skitiga och elaka är underhållande om man gillar det makabra. Men att det skulle vara en av 70-talets bästa filmer stämmer inte alls.

:-I

Inga kommentarer: