måndag 24 november 2008

Poltergeist - 25:th anniversary ed.


Jag kommer aldrig glömma när jag såg Poltergeist första gången. Visst hade jag sett en och annan läskig film förr men det hade alltid varit med föräldrarna. 12 år gamla var det dags att samlads i MA:s källare för att utan vuxna titta på en skräckfilm. Minns Poltergeist som oerhört läskig och många scener kommer jag fortfarande ihåg trots att det var hur länge sen som helst som jag såg den. Å andra sidan gav den mig inte en tiondel så jobbiga mardrömmar som Stieg Trenter serien som man kollade på med farsan vid samma tid så jag vet inte om det var en så skadlig upplevelse trots allt..?

Att Poltergeist inte längre är särskilt läskig förvånade mig inte ett dugg, däremot hajade jag till över hur pass familjevänlig den är. Det känns inte alls som en skräckfilm utan mer som en familjefilm, en riktig mysrysare. Nog för att det är den gamle Motorsågsmassakern-regissören Tobe Hooper som regisserar men filmen känns helt och hållet som Steven Spielbergs verk (han producerar). Det påminner lite om Närkontakt av tredje graden: En vanlig familj i centrum, oförklarliga saker händer, mysteriet som måste få sin lösning osv. Men visst, samtidigt försöker den skrämmas och vissa scener är med tanke på resten av filmen onödigt obehagliga.

Det är välgjort, genomtänkt och familjen funkar. Däremot innehåller filmen lite väl mycket het luft, det är för mycket blixtrar och folk som skriker för att det ska vara intressant i längden.

Bild- och ljud är utmärkt på denna utgåva men vad jag saknar är extramaterial. Det enda som ingår är 30-minuter där ”riktiga” spökjägare och medier får berätta om hur ”riktiga” spöken etc. fungerar. Går inte att titta på. Jag vill veta mer om filmens tillkomst, jag vill ha Spielberg sitta och babbla, jag vill veta mer om dom för det mesta lyckade specialeffekterna. Och jag vill att region-B versionen ska ha ett likadant coolt bokomslag som region-A. Inget av detta får jag.

Poltergeist är antagligen den perfekta filmen att se på halloween om man har barn i åldern mellanstadiet. Annars är det för det mesta en välgjord och lite småtråkig film.

:-I

Inga kommentarer: