onsdag 26 november 2008

Dawn of the Dead


Av någon outgrundlig anledning finns det horder av människor som menar att Dawn of the dead är ett mästerverk, en av de bästa filmerna någonsin. Och det handlar inte bara om skräckfilmsjunkies (som TC, som jag lånade filmen av) utan även om renommerade kritiker. Vilket är helt obegripligt. George Romero anses som kungen av zombiegenren och Dawn of the dead som hans mästerverk. Haken är bara att Romero inte är något vidare. Han ska ha cred för att han praktiskt taget uppfann genren men det betyder inte att hans filmer är särskilt bra bara för det.

Tänkte dock att jag skulle ge Dawn of the dead en sista chans, att försöka se okritiskt på den och försöka hitta något positivt som jag inte sett förut.

Men efter att ha sett om den måste jag tyvärr vidhålla för filmen håller verkligen inte. Vilket är lite synd eftersom själva storyn är riktigt bra och hade man bara gjort det rätt hade det kunna bli en lysande film. Handlingen i korthet: Zombie outbreak leder till kaos och fyra personer kommer över en helikopter som dom flyger iväg med och landar på taket till ett shoppingcentrum befolkat av zombies. Just hur de här människorna plundrar butiker för att komma över vad dom behöver, hur dom inrättar ett liv i köpcentret i ständig kamp med zombies är en riktigt cool idé.

Bristerna pajar dock allt. Det finns många problem med filmen men det absolut största är hur dåligt gjorda zombiesarna är. Dom flesta är bara sminkade bara i ansiktet och på många kan man se sminkranden på halsen. Och vissa med bara ärmar är bara sminkade i ansiktet och inte på armarna! Jag blir nästan provocerad, det är som om dom inte ens orkat försöka att göra ett bra jobb. Dom går omkring på ett supertöntigt sätt och dessutom är specialeffekterna usla. Just det är extra intressant eftersom Tom Savini som ligger bakom effekterna (precis som Romero) anses vara ett geni inom sitt område. Haken här är att i princip alla effekter är usla och ser totalt orealistiska ut. Och det hjälper inte till att sälja illusionen när blodet är sådär orangerött. Killen har uppenbarligen talang eftersom han lyckades mycket bättre med andra filmer men här är det genomgående dåligt. Och att skylla på att zombiesarna ser dåliga ut för att filmen är från 1978 håller inte det heller för det kom andra filmer i samma era som inte lider av sådana problem.

Men är det ett så stort problem att filmen ser så löjlig ut? Är inte story viktigare än rekvisita? I det här fallet: Nej. Problemet är nämligen att då man inte för fem öre kan leva sig in i att dom här människorna är hotade av något farligt, när deltagarna på en medioker halloween-fest ser läskigare ut så faller filmen platt. Man sitter mest och irriterar sig.

Filmen har dock fler problem. Romero är ingen vidare regissör, manusförfattare eller klippare för den delen. Bitvis är det ryckigt och dialogen är i vissa fall helt obegriplig. Man fattar inte vad man vill säga med många scener (ta professorn på tv:n som föreslår att man ska börja mata zombiesarna som ett exempel). Och när väl motorcykelgänget invaderar gallerian och börjar slänga pajer i ansiktet på zombies är filmen oändligt långt från det mästerverk vissa vill få det till. Som en parentes kan nämnas att Dario Argento har klippt om filmen för den europeiska marknaden och då tydligen (jag har inte sett den versionen) tagit bort sådant trams.

Bildkvaliteten på denna Blu-ray är skiftande. Vissa scener har bra detaljrikedom och ser väldigt naturliga ut. Andra är rent av suddiga. Vilket är extra märkligt i vyerna över parkeringsplatsen där zombies knallar omkring. Vinsten i HD brukar bli som tydligast just när det handlar om objekt långt borta men här är det bara suddigt. Ljudet behöver knappast kommenteras, det är väldigt ospektakulärt. Snyggt dock att man kan lyssna i mono som jag antar var filmens originalformat. Extramaterialet är helt ok, framförallt den lite längre dokumentären. Kommentarspåret med Romero, hans ex. och Savini är intressant att lyssna på även om man ibland blir irriterad över att dom berömmer sig själva över hur snabbt dom jobbade med make-up:en men undviker att reflektera över resultatet. Kanske förresten bör lägga till att denna skiva är region A men fungerade utmärkt i min region-B spelare.

Dawn of the dead är en film som har vissa bra idéer men som är fullständigt överskattad.

:-(

2 kommentarer:

king c sa...

Jag som brukar se om de olika versionerna av den här filmen åtminstone någon gång per år blir ju lite smått andfådd när mindre vetande sågar en av världens tio bästa filmer... Visst, sminket är inte up to date, vissa skådisar haltar (inte rent fysiskt alltså...) osv. Men på det stora hela känns det som att klaga på att blodet i gudfadern har fel kulör. Känslan, timingen, den oöverträffade undergångsstämningen och den allmänna likgiltigheten inför allt som sker resultetar fortfarande den bästa gestaltningen av civilisationens undegång som visats på film.

king c sa...

Efter att ha läst min egen kommentar kan jag konstatera att det är svårt att skriva rätt på iPhone...