tisdag 30 oktober 2007

Collateral


Det verkar vila en förbannelse över mina Michael Mann inköp. Senaste gången det gick åt skogen var med Heat. Nu var det dags för samma sak med Collateral: Jag har noterat att jag ska skaffa dubbeldisc-utgåvan men beställer enkeldisc i alla fall. Helt otroligt. Måste bli bättre på att hålla huvudet kallt även om klockan börjar närma sig 16:00 på eftermiddagen vilket är det magiska klockslaget för att få sin beställning levererad redan nästa dag från Discshop. Men nu har jag ju ännu en julklapp...

Tänkte säga något om att jag hyrde Collateral förra året när den kom men inser att det nog snarare var några år sedan. Hur som helst gillade jag den då och tänkte att det var dags att fräscha upp minnet samt bocka av ännu en titel i mitt pågående Michael Mann tittande i år. Storyn är simpel: Lönnmördaren spelad av Tom Cruise tar en taxi som körs av Jamie Foxx. Under en natt tvingas Foxx åka runt till en handfull adresser via vilka Cruise mördar sig genom en lista med namn. Det hela avrundas med ett actionfyllt slut. Det intressanta med storyn är att vi i publiken får så lite information om vilka det är som ska mördas och varför. Vilket medför att man identifierar sig med Foxx samt med poliserna som parallellt med att mördandet pågår försöker lösa fallet. Bitvis är det riktigt spännande och precis som vanligt med Mann lyckas han fånga en riktigt skön känsla. Filmen utspelar sig i princip under en natt så det är mörkt och mycket neonljus. Snyggt! Det ligger en hel del realism bakom actionmomenten samtidigt som det inte är en dokumentär, det är action. Sammanfattningsvis en riktigt, riktigt bra film!

Ljudet är tipp-topp men jag vet inte riktigt hur jag ska förhålla mig till bilden? Stora delar av nattscenerna är filmade i HD vilket möjliggör urskiljande av detaljer i mörker som inte skulle synas med vanlig film. Å andra sidan ser det lite dassigt ut med jämna mellanrum. Kanske är jag inte i en position att gnälla för mycket när det gäller avsaknaden av extramaterial... Dock fanns ett kommentarspår med Mann på den här skivan och som vanligt har han mycket att säga!

:-)

Inga kommentarer: