tisdag 10 juli 2007

Torsk på Tallin - collectors ed.


Vet inte hur många gånger jag sett Torsk på Tallinn, men det är ett antal sedan den sändes som en av fyra separata filmer på SVT. Som med så många andra filmer har jag väntat på att den ska sjunka i pris, men just Torsk på Tallinn har varit ovanligt seg och dragit ut på tiden. Men nu var det dags!

Det märkliga med Torsk på Tallinn är att när jag tänker på och pratar om den tenderar jag att fokusera på hur rolig den är, även om den såklart även är väldigt tragisk. Men när jag väl ser den inser jag att den är mer tragiskt än rolig, den bjuder egentligen inte på många skratt, snarare nervösa leenden. Men den är oerhört bra. Just balansen mellan det tragiska och det komiska är genial! Främsta styrkan är dock persongalleriet som är så otroligt pricksäkert med Robert Gustafssons dansbandsintresserade Roland som den absolut främsta. Klassiker duger inte, han är en ikon! Men han är i gott sällskap, det finns så många bra roller. Även dekor och rekvisita fångar perfekt den känsla man vill förmedla, i alla sammanhang. Torsk på Tallinn är ett oerhört bra hantverk och helt enkelt en svensk klassiker. I alla fall för oss som är uppväxta med Killinggänget.

Att det är dassig 4:3 bild och bara stereo gör inget utan snarare förstärker den dokumentära känslan. De bortklippta scenerna är med några undantag riktigt bra och en anledning i sig att skaffa den är DVD:n. Finns lite övrigt extramaterial också.

:-D

Inga kommentarer: