söndag 15 juli 2007

The Making of Star Wars

Tänker inte säga något om att ”George Lucas förstörde min barndom” eller nåt sånt dumt. För det gjorde han inte (däremot har han bråkat med mig som vuxen…). Tvärtom, när jag läser The Making of Star Wars påminns jag att om det var något han gjorde med min barndom så var det att rädda den! Övertiteln till boken är ”The definitive story behind the original film”, ett påstående det känns omöjligt att leva upp till. Just därför känns det så otroligt skönt att kunna konstatera att den faktiskt gör det! Det här är den bästa boken om Star Wars jag någonsin läst och antagligen kommer att göra, boken är helt enkelt perfekt. Grunden består av otaliga intervjuer som gjordes med personer som arbetat med filmen både bakom och framför kameran. Det som gör det så speciellt är att dessa intervjuer gjordes i samband med att filmen spelades in. Tanken var att dom skulle släppas i bokform i samband med att filmen gjorde det, men av någon anledning blev det inte av och av någon outgrundlig anledning har materialet legat i något valv fram till nu. Det fantastiska med det är att merparten av materialet alltså kommer från en tid innan man hade någon aning om vilket fenomen Star Wars skulle bli. Det blir på något vis oerhört fräscht att höra vad folk hade att säga innan de fick tillfälla att bli efterkloka.

Bara faktumet i sig med de gamla intervjuerna är tillräckligt för att bli en oerhört intressant bok, men The Making of Star Wars är mer än så. Allt gås igenom! Från George Lucas influenser, till skillnaderna mellan utkasten av manuset, till tekniska beskrivningar av specialeffekterna, till en uppräkning av exakt vilka scener man filmade vilken dag, till storleken på Peter Cushings veckolön. Osv. osv. Med andra ord ALLT! Det som imponerar mest är att trots att boken är fullspäckad med alla dessa fakta blir det aldrig som att läsa ett uppslagsverk, på något vis lyckas den ha ett flyt i berättelsen som gör det svårt att lägga den ifrån sig. Det är inte så ofta det händer, men i det här fallet tycker jag man kan prata om en perfekt produkt, ett måste.

Boken finns i två utföranden, en lite lyxigare hardcover med lite ”bonusmaterial” och en softcover. Oavsett innehåll kan jag inte se någon anledning till varför man skulle vilja snåla när det gäller den definitiva boken om ens favoritfilm. Självklart är det den hårda versionen som gäller, om inte annat för att den ser riktigt snygg ut i bokhyllan. Om man ändå ska nämna något om ”bonusmaterialet” består det främst av storyboards men även lite annat smått och gott. Framförallt ett intressant avsnitt där George Lucas strax efter att Star Wars släpptes berättar bakgrundshistoria kring de olika karaktärerna. Vissa tankar han hade då skiljer sig mot vad som sedan hände.

:-D

När jag läste ut den här boken kände jag mig tvungen att se om Star Wars eftersom jag fått så otroligt många nya insikter om filmen. Även om jag av olika skäl är oerhört kritisk till hur DVD-släppet av originalversionerna hanterats har boken fått mig att ta ställning i en viktig fråga för varje Star Wars fan: Vilken version är bäst? Mitt svar är att jag skiter i om det är icke-anamorfisk bild och stereo-ljud. Originalet står sig i alla fall. Det här är den version av Star Wars som jag är uppväxt med, som jag älskat. George Lucas ”förbättringar” av filmen kommer aldrig att ändra på detta faktum.

Inga kommentarer: