fredag 27 december 2019

Tolkien


Har aldrig varit med i ett Tolkien-sällskap eller så, men får väl ändå räknas som någon slags fantast. Tolkien (2019) är en film som skildrar Tolkiens ungdomsår och där har jag lite extra kunskap i ämnet eftersom jag skrev mitt specialarbete i gymnasiet om just Tolkien, med större fokus på hans levnad än hans verk. (Skriver man ens specialarbete i gymnasiet längre? Eller markerar det bara hur gammal jag är?)

Nåväl. Saken är väl den att om man vill förstå Tolkiens verk är det nödvändigt att förstå hans liv och vad som formade honom. Även om Tolkien själv tenderade att förneka är Härskarringen sprängfylld med allegorier över hans samtid. Sånt är spännande! Det betyder dessvärre inte att hans liv var särskilt spännande eller särskilt lämpat för en filmatisering. Vilket (filmen) Tolkien lider av. Det är helt enkelt inte en särskilt fängslande historia att berätta på film. Tyvärr.

Denna Blu-ray hade varit bekänt av att bifoga åtminstone en dokumentär om Tolkien som extramaterial, det finns ju rätt många... Men icke.

:-(

Inga kommentarer: