måndag 17 juni 2019

Lords of Chaos


Lords of Chaos (2018) är en musikbiografisk film som beskriver det norska black metal-bandet Mayhems uppgång och fall. Eller, fall är kanske inte rätt ord eftersom dom fortfarande är aktiva och faktiskt spelar i Sverige senare i år. Jag är ett gammalt fan av black metal och det är nog den musikgenre som jag lyssnat allra mest på de senaste åren. Jag såg faktiskt Mayhem live för 15 (?) år sen, det var på den tiden man fortfarande fick ha slaktavfall (grishuvuden) på scenen. Gillar man black metal så kommer man liksom inte förbi Mayhem, dom är helt enkelt det mest omskrivna och ökända bandet. I början av 90-talet begick sångaren självmord, de var inblandade i otaliga kyrkobränder och dessutom blev två av medlemmarna fällda för mord (i det ena fallet var det en bandmedlem som hade ihjäl en annan…). Som sagt, är man ett fan går det inte att komma ifrån allt detta, det är en (eller rättare sagt flera) historier som berättats om och om igen. Nu har gamle hårdrockaren Jonas Åkerlund fått för sig att göra en film om de här första åren.

Det är svårt att avgöra hur Lords of Chaos fungerar som film eftersom jag redan kan hela bakgrundshistorien rätt väl. Hur fungerar den för någon som inte känner till vad som hänt eller som inte är ett fan av musiken, jag vet inte? Med det sagt, filmen är välspelad även om man får acceptera att det är amerikanska skådespelare, inte norska. Personligen hade jag velat se lite större fokus på det musikaliska, men jag förstår samtidigt att det är inte den historien som berättas. Kanske ges heller inte riktigt så många förklaringar till varför det spårar ur som det gör? T.ex. hur kan det komma sig att när sångaren som begått självmord hittas av sin bandkollega så väljer denne att åka och köpa en kamera istället för att ringa 112… Hur gick det till när denna gräns överträddes? Svaret är kanske att det inte finns några entydiga svar? Det kan jag ändå acceptera. Med allt detta sagt är Lords och Chaos välgjord och tar upp ett intressant (om än uttjatat ämne). Som vanligt när det gäller verkliga personer och händelser kommer alla inte alltid bli nöjda, det ligger liksom i sakens natur.

Tyvärr ingår inget extramaterial på denna Blu-ray.

När jag sett Lords of Chaos kunde jag inte låta bli att plocka fram boken som filmen lånat titeln ifrån. Boken är från slutet av 90-talet och handlar om kontroversiell hårdrock i största allmänhet men Mayhem des såklart ett stort utrymme. Det är intressant att läsa intervjuerna med bandmedlemmarna (och andra som rörde sig kring bandet) eftersom de är gjorda i nära anslutning till händelserna.

:-)


Inga kommentarer: