lördag 16 juni 2018

Solo – A Star Wars Story (3D)


Ligger lite efter med skrivandet, faktum är att jag såg Solo – A Star Wars Story (2018) dan efter premiären. Nåväl. När mellanfilmerna presenterades för ett antal år sen var jag försiktigt skeptiskt. Vilket jag väl fortfarande är även om skepsisen minskat något i och med den lyckade Rogue One. Varför skeptisk? Å ena sidan har väl alla vi som varit genuint besatta av Star Wars givetvis funderat på hur det gick till när Han Solo mötte Chewie och hur det gick till när han vann Millenium Falcon från Lando. Visst. Men betyder det att man verkligen behöver en film som skildrar hur det gick till när Han Solo mötte Chewie och när han vann Millenium Falcon från Lando? Eller kanske mer relevant, är det inte bättre att låta vissa saker vara (lex prequels)?

Vad som ska hända i Solo visste man som sagt från början och nu har man fått se hur det hände. Utsträckt i dryga två timmar. Det som bjuds är ungefär vad man kunde förvänta sig, varken mer, varken mindre. Det tråkiga med det är väl att Solo är den, hittills, sämsta av de, hittills, fyra ”nya” filmerna. Men givet förutsättningarna är det inget konstigt i sig. Alls. Killen som spelar Solo har fått en del kritik men även det var väl bara att vänta. Rollen är ju väldigt otacksam. Ska han försöka imitera Harrisson Ford eller ska han köra något eget? Oavsett lär ju ingen bli särskilt nöjd. Jag konstaterar mest att han fungerar. Lando fungerar extra bra och jag gillar att Chewie får vara lite mer brutal än vad man är van vid (han har liksom lite svårt att leva upp till den där brutala imagen (i framförallt A New Hope).

Sen finns oundvikligen en rad (små) saker för den överinitierade att reta sig på. Sabbac… kan förvisso vara ett kortspel men det skulle väl varit ett tärningsspel? Guldtärningarna, kom igen! Och världens mest onödiga cameo mot slutet… den var väl väldigt, väldigt onödig? Och ett gäng saker till.

Det finns dock ingen anledning att låta gnället ta över för Solo är helt ok. Lite onödig, lite rolig. Som förväntat. Såg den förresten i 3D, inte för att det var så viktigt utan mest för att det blev så. Effekterna fungerade väl helt ok men bidrog väl knappast till någon förhöjd upplevelse.

:-I

Inga kommentarer: