måndag 6 november 2017

Trainspotting




Trainspotting. Det känns som att ”alla” såg den filmen där i slut på 90-talet. Även om folk upplever den lite olika. Men det finns väl ingen som tycker att den är dålig? Att jag nu gör ett återbesök beror givetvis att den fått en uppföljare.

 
Trainspotting

Trainspotting (1996) är en sån där ikonisk film som förvisso är bra, men som lider en smula av att vara lite för nyskapande. Det är förstås både en smula ironiskt och en större smula orättvist. För den är ju bra. Möjligen har jag fel här men det känns som att dess störa avtryck är den där scenen som utspelas på en toalett... Alla vet. Men det känns lite orättvist. Trainspotting är en film om beroendeproblematik och den gräver ganska djupt. Det är så mycket mer viktigt än den där toaletten…

På denna Blu-ray ingår ett kommentarspår Danny Boyle, samt en handfull dokumentärer.

:-)


T2 Trainspotting - Steelbook edition


T2” får en givetvis att tänka på en sopig uppföljare till en utmärkt film. T2 Trainspotting (2017) har dock nada att göra med sci-fi, tvärtom är det raka motsatsen. Men är Trainspotting betjänt av en uppföljare? Jag känner osäkerhet. Vissa filmer behöver det mer än andra och i vissa fall är det sjukt obehövlig. Jag stannar upp i den fega mellanvägen och konstaterar att Trainspotting inte behöver en uppföljare, men att den ändå inte är en dum idé.

För OM man nu ska göra en uppföljare så är min uppfattning att man prickar helt rätt! Alla roller befinner sig på den punk som dom borde befinna sig på. Det hela är varken bättre eller sämre än så.T2 Trainspotting är inte mer nyskapande än så men det kanske inte spelar så stor roll. Personligen tycker jag att det är lite småtrevligt att återse gamla ansikten.

Kommentarspåret med regissören är intressant. Det ingår även några extra dokumentärer i denna fina plåtlåda.

:-)

Inga kommentarer: