söndag 29 januari 2017

E.T. the Extra Terrestrial


Jag har investerat i Steven Spielberg - Director's Collection, en box med åtta filmer regisserade av Spielberg. Precis som med Hitchcock – The Masterpiece Collection kommer jag inte att recensera hela boxen på ett bräde utan recensera filmerna var för sig. Normalt brukar jag recensera en hel box i ett inlägg men när det gäller som här mer omfattande boxarna gör jag av praktiska skäl ett undantag och delar upp den i flera inlägg. Min plan är att se filmerna i denna box i kronologisk ordning.

Jag var några år för fenomenet E.T. (eller rättare sagt E.T. the Extra Terrestrial, som ju är filmens titel) (1982). Istället såg jag filmen när jag var några år för gammal för att fantisera om att det dyker upp en rymdvarelse som blir ens bästa kompis. Barnperspektivet dominerar verkligen i E.T. och då jag inte såg den i rätt ålder har den inte det nostalgiska värdet för mig som vuxen. Det är helt enkelt svårt (för mig) att riktigt ta filmen på allvar även om jag är fullt medveten om dess status som klassiker.

För några år sen förvandlades ju Spielberg för ett ögonblick till revisionisten George Lucas och ”förbättrade” E.T. med dataanimerade effekter och trollade bort några skjutvapen och vad det nu var. Till skillnad från Lucas så verkar han (eller filmbolaget?) ha tänkt ett extra varv så filmen som ingår i boxen är originalet. Extramaterialet är på över tre timmar vilket alltid är en trevlig bonus. (För övrigt har jag E.T. även i en s.k. Aniversary edition vars innehåll är exakt samma som på skivan i boxen (förutom att det även medföljer en sån där extra skiva med en s.k. digital copy).)

:-I




För övrigt var det här inlägg nummer 1 100 på bloggen. Nummer 1 000 känns mer intressant

Inga kommentarer: