lördag 19 september 2015

The Graduate


Jag såg The Graduate (1967) när jag var i samma ålder som Dustin Hoffman, ska föreställa vara. Jag gillade den då och jag gillar den nu. Att det skulle röra sig om ett mästerverk håller jag nog inte med om men onekligen har den en viktig plats i filmhistorien bland annat för kreativa val av kameraföring.

Jag tror inte att filmen normalt genrebestäms så men för mig är The Graduate en komedi. Inte en flamsig sådan utan mer åt Wes Andersson. The Graduate är nämligen väldigt rolig, dels situationsbaserad humor men det är även gott om skämshumor. (Sen går det inte att låta bli att fundera på hur olika bemötande filmer där äldre kvinna förför ung man ofta får jämfört med motsatsen.) Skådespeleriet är fantastiskt och framförallt Hoffman är lysande i sin nedtonade insats som totalt valhänt.

Det rör sig om en mycket fin utgåva av StudioCanal Collection! Omslaget är i papp och har även ett extra fodral utanpå (även det i papp). Det medföljer ett häfte en kort text om filmen samt även en del extramaterial. Just det är lite märkligt för det ingår ett kommentarspår av en tysk filmvetare som, egentligen inte så konstigt, pratar tyska! Och så är det textat på engelska vilket är första gången för mig som jag tagit del av just det upplägget. Hur som helst är han väldigt kunnig om filmen. Sen ingår ytterligare en drös material av varierande kvalitet. Det känns som att det är taget från någon gammal DVD.

:-)

Inga kommentarer: