fredag 21 augusti 2015

Man on the Moon


Man on the Moon? Ja, Man on the Moon, den där biopic:en från 1999 om Andy Kaufman. Varför? Jag ville se något som var kortare än två timmar och mest av en slump föll valet på denna. Min enda koppling till Kaufman är att jag såg filmen när den kom, inget mer. Eller jo, låten och R.E.M. var ju otroligt stor(a)  så den har man ju hört hur många gånger som helst. Men jag undrar hur många svenskar som har någon aning om vad textraderna om ”wrestling match”, ”Mister Fred Blassie” eller för all del referensen till Elvis egentligen betyder?

Hur som helst. Jim Carrey gör en suverän insats när han ska imitera den kameleontlika Kaufman. Kaufman. Kaufman är intressant, Kaufman är oerhört jobbig och Kaufman är fullständigt unik. Ibland vansinnigt rolig ibland inte rolig alls. Man on the Moon är en liten pärla som liksom försvunnit. Jag gissar att en bidragande orsak är Kaufmans status som okänd i Sverige.

Bildkvaliteten på denna Blu-ray är tyvärr inte jättebra. Det medföljer lite extramaterial som inte är särskilt bra men eventuellt sevärt eftersom man får se klipp av den riktige Kaufman.

:-)

Inga kommentarer: