tisdag 28 april 2015

To the Wonder


Som jag har förstått det är To the Wonder (2012) någon slags syskonfilm till den fantastiska The Tree of Life. I The Tree of Life står livet (och därmed döden) i centrum men i To the Wonder är det kärleken som gör det. Filmen är som sagt från 2012 och med tanke på att Terrence Malick är en av mina absoluta regissörer framstår det lite konstigt att jag ser filmen först nu. En förklaring, inte ursäkt, är att den behandlats väldigt märkligt rent distributionsmässigt. Det var varit väldigt lite snack om den och när den väl dök upp hösten 2013 så missade jag den helt enkelt. När jag upptäckte fadäsen hittade jag den inte längre på Blu-ray så det fick bli DVD, bättre än inget.

Vilket såklart är extra tråkigt när det handlar om någon som Malick så ju är en mästare när det gäller komposition av bilder och ljud. Han är verkligen någon som utnyttjar mediet film till fullo. Ljuset, vinddragen är helt magiska. Pretentiöst och långsamt: Ja, som vanligt. To the Wonder är inte lika storslagen som The Tree of Life utan håller sig mer till ämnet som är ett slags triangeldrama. Varning för gubbsjuka men det är den enda rimliga reaktionen på hur Malick fotar främst Olga Kurylenko men även Rachel McAdams. Eller vänta förresten, dom är ju båda i min ålder, då kan det inte röra sig om gubbsjuka va?

To the Wonder är som sagts oerhört vacker och helt klart sevärd. Men den når inte upp till de högsta toppar som Malick kan ta film till. Lite känns det som är grundstoryn inte riktigt kommer någon vart.

Ljud och bild är riktigt bra för att vara DVD, för att vara DVD… Tyvärr medföljer inget extramaterial.

:-)

Inga kommentarer: