torsdag 12 februari 2015

Heavenly Creatures


Ett av filmvärldens större mysterier är att den nyzeeländska splatterregissören Peter Jackson fick förtroendet att med världens största filmbudget göra The Lord of the Rings. En pusselbit till gåtan är Heavenly Creatures (1994). Filmen baseras på ett verkligt fall där två tonårsflickors urspårade relation slutade i mord. Flickorna skapar en fantasivärld och det är när den ska illustreras i bilder som Heavenly Creatures bjuder på riktigt snygga och smakfulla specialeffekter. Designade av det nybildade företaget Weta… Vägen till The Lord of the Rings startade väl här någonstans.

Dessvärre har jag lite svårt för Heavenly Creatures. Helt klart handlar det om en välgjord och udda film. Skådespeleriet är dock lite för gapigt och överdrivet för min smak. Jag är övertygad om att Jackson medvetet valt detta grepp för att ge filmen en viss känsla, men det är inte riktigt vad jag föredrar.

Utgåvan är en import så att filmen inte är textad på svenska är inte konstigt. Att det däremot inte finns någon textning är väldigt frustrerande. Extramaterialet består av en dokumentär på 30 minuter.

:-I

Inga kommentarer: